Straatnamen voor gesneuvelden Nederlands-Indië

1 minuut leestijd

Twee militairen die sneuvelden tijdens de politionele acties eind jaren ’40 krijgen in Drunen een straat naar hen vernoemd. Hoewel het verzoek aanvankelijk werd afgewezen, wordt het nu alsnog ingewilligd.

Het gaat om Cees van Delft en Tinie (Martin) de Munnik, twee militairen die omkwamen tijdens de politionele acties in Nederlands-Indië, eind jaren veertig. Hun families dienden in 2007 een verzoek in bij de gemeente om een straat naar de militairen te vernoemen. Dat verzoek werd echter afgewezen door de gemeente omdat er al plannen waren voor een gedenkteken voor oorlogsveteranen. Bovendien paste het plan niet in het straatnamen-beleid van de gemeente Heusden.

Na vele reacties uit de gemeenschap besluit de gemeente nu een uitzondering op het beleid te maken. En dus krijgen Van Delft en de Munnik alsnog een straat naar hen vernoemd in de nieuwe woonwijk Dillenburg. De familie Van Delft had al een illegaal bord gemaakt voor het ‘Cees van Delft-pad’ dat in juni 2009 onder grote belangstelling werd onthuld. Dat bord moet nu worden verwijderd in afwachting van de nieuwe straat. Volgens de gemeente kan het bord namelijk leiden tot verwarring bij hulpdiensten.

Politionele acties

Toen na de Tweede Wereldoorlog de roep om Indonesische onafhankelijkheid steeds groter werd, zette Nederland het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) in en stuurde het Nederlandse militairen naar de kolonie, om de rust te handhaven. Na twee grote politionele acties, waarbij een bloedige strijd losbarstte, droeg Nederland op 29 december 1949 de soevereiniteit over aan Indonesië.

Overzicht van boeken over de geschiedenis van Nederlands-Indië

0
Reageren?x
×