Dark
Light

Strijder in beroemd Vikinggraf blijkt vrouw in plaats van man

1 minuut leestijd
Beeld van het Viking-graf zoals dat eind negentiende eeuw werd aangetroffen (su.se)
Beeld van het Viking-graf zoals dat eind negentiende eeuw werd aangetroffen (su.se)

Eind negentiende eeuw werd in Birka, een voormalige handelspost in de buurt van Stockholm, een graf gevonden van een belangrijke Vikingstrijder. Men nam altijd aan dat het om het graf van een man ging, maar nu blijkt het om de laatste rustplaats van een vrouwelijke strijdster te gaan. Dat meldt de Universiteit van Stockholm.

Tekening van het fraf Neil Price (su.se)
Tekening van het graf door Neil Price (su.se)
Het is evident dat in het graf een belangrijk figuur werd begraven. De grafgiften tonen dat duidelijk aan. In het graf werden een zwaard, bijl en speer gevonden. Daarnaast kreeg de overledene schilden en pijlen mee, evenals een bordspel dat werd gebruikt om strijdtactieken te leren. Ook werden twee paardenskeletten in het gaf gevonden. De afbeelding hierboven laat zien hoe het graf er ongeveer uitzag ten tijde van de ontdekking. En de tekening hiernaast, gemaakt door Neil Price, geeft een beeld van het graf kort na het overlijden van de Vikingstrijdster.

Toen het Vikinggraf werd ontdekt gingen onderzoekers er klakkeloos van uit dat het om het graf van een man ging. Pas vrij recent viel het wetenschappers op dat de heupen van de overledene wel erg breed waren en de jukbeenderen behoorlijk verfijnd. Ging het in werkelijkheid niet om een vrouw? Deze vragen waren uiteindelijk aanleiding om het skelet opnieuw te onderzoeken. Botonderzoek heeft nu aangetoond dat het inderdaad om een vrouw gaat. De voorname Vikingstrijdster is volgens de onderzoekers rond haar dertigste overleden, vermoedelijk ergens halverwege de tiende eeuw na Christus.

Ook een vrouwenzaak

Uit het feit dat in het graf ook een bordspel is gevonden dat gebruikt werd om strijdtactieken te leren, leidt men af dat de vrouw een officier moet zijn geweest. Het was al bekend dat bij de Vikingen soms vrouwen meevochten. Men ging er over het algemeen echter van uit dat dit niet veel gebeurde. Oorlog, zo was de algemene overtuiging, was hoofdzakelijk een mannenzaak. Het is voor het eerst dat er bewijs is gevonden dat vrouwen een hoge rang konden hebben en zelfs leiding konden geven aan andere strijders.

Boek: Noormannen – De Vikingsaga 793-1241

×