Dark
Light

Tentoonstelling over Stanley Kubrick bij EYE

Auteur:
2 minuten leestijd

Zusjes uit The Shining – Foto: EYE
Bij het EYE filmmuseum in Amsterdam is vanaf donderdag een tentoonstelling te zien over de Amerikaans filmregisseur Stanley Kubrick (1928-1999). Er zijn onder meer bijzondere objecten en documenten uit het privéarchief van de legendarische regisseur te zien.

De reizende tentoonstelling is samengesteld door het Deutsches Filmmuseum. Dit Duitse museum ging acht maanden lang op ontdekkingstocht door de nagelaten collectie in Kubricks huis bij Londen, dat tot voor kort ontoegankelijk was. Aan de hand van foto’s,Zelfportret van Stanley Kubvrick, ca. 1949

brieven, originele attributen en kostuums, scenario’s en camera’s wordt in de tentoonstelling een beeld gegeven van de gedachtewereld van de filmmaker.

Stanley Kubrick werkte aanvankelijk als fotograaf voor het tijdschrift Look. In 1951 maakte hij twee documentaires en later volgden nog twee gangsterfilms waaronder The Killing (1956). Zijn anti-oorlogsfilm Paths of Glory (1957) werd bekroond op de Wereldtentoonstelling in Brussel. Mede hierdoor werd hij gevraagd om de beroemde spektakelfilm Spartacus (1961) te regisseren.

Enkele andere bekende films van Kubrick’s hand zijn Lolita, 2001: A Space Odyssey, The Shining en A Clockwork Orange.

Gedurende de tentoonstelling worden alle films van Stanley Kubrick in de filmzalen van EYE vertoond.

Tentoonstelling

In de tentoonstelling zijn onder meer foto’s uit de jaren veertig te zien die de jonge Kubrick voor Look Magazine maakte. Daarnaast wordt, in een twintig minuten durende audiovisuele presentatie, dieper in gegaan op Kubricks bijzondere gebruik van muziek. Het EYE filmmuseum:

De tentoonstelling biedt een blik achter de schermen van de filmsets en geeft inzicht in Kubricks technische innovaties en het gebruik van special effects. Dat Kubrick zijn filmprojecten tot in het kleinste detail voorbereidde, blijkt uit de hoeveelheid en de veelzijdigheid van het geëxposeerde materiaal.

Iconische objecten

Verder zijn in de tentoonstelling een aantal iconische objecten te zien zoals het Starchild en de centrifuge uit 2001: A Space Odyssey, het doolhof en de jurken van de zusjes in The Shining en de Born to kill-helm van soldaat Joker uit Full Metal Jacket.

De tentoonstelling, getiteld Stanley Kubrick: The Exhibition, loopt van 21 juni tot en met 9 september 2012.

sitestat

2001: A Space Odyssey – Foto: EYE

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.704 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×