Tentoonstelling: Wally van Hall. Bankier van het verzet

Portret Wally van Hall, 1941 (Stadsarchief Amsterdam)

In Nationaal Monument Kamp Vught is vanaf begin februari de tentoonstelling Wally van Hall: bankier van het verzet te zien. De tentoonstelling is ontwikkeld door het Verzetsmuseum Amsterdam en het is voor het eerst dat hij elders te zien is.

In de oorlogsjaren gaf Walraven (Wally) van Hall leiding aan het zogenaamde Nationaal Steunfonds (NSF), een geheime bank die geld verzamelde voor het landelijk verzet en zorgde voor de distributie van dit geld. Samen met onder meer zijn broer Gijs, die later burgemeester van Amsterdam zou worden, slaagde Wally van Hall erin ruim 106 miljoen gulden te verzamelen. Het geld werd onder meer gebruikt voor de financiering van illegale kranten, hulp aan onderduikers, gewapend en ongewapend verzet en steun aan duizenden gezinnen die in financiële moeilijkheden waren geraakt.


- advertentie -
Notitieboekje Wally van Hall (NIOD)

Na september 1944 ondersteunde het NSF ook de 30.000 gezinnen van de Spoorwegstakers.

De geheime bank financierde aanvankelijk uitkeringen aan gezinnen van zeelieden onder de veelzeggende naam ‘Zeemanspot’. In de loop van 1943 groeide het NSF uit tot bank van het verzet.

Nationaal Monument Kamp Vught:

Het levensverhaal van Walraven van Hall leest als een spannend boek. Opgegroeid in een familie van bankiers, wilde hij iets anders in zijn leven en werd stuurman op de grote vaart. Vanwege oogproblemen kon hij niet langer werken bij de Hollandsche Lloyd, waarna hij naar New York ging en alsnog bankier werd. In 1940 kwam hij terug in Nederland, werkte op de effectenbeurs en legde daar zijn contacten als bankier in het verzet. Vanaf 1943 was hij voortdurend onderweg en verbleef hij vaak op schuiladressen onder de naam ‘Van Tuyl’. Met zijn charme en leiderschap slaagde hij erin de meningsverschillen tussen verzetsorganisaties te overbruggen. Aan deze rol dankte hij zijn bijnaam ‘de olieman’.

Grote bankroof

Mede door een slimme wisseltruc met echte en vervalste schatkistpapieren van De Nederlandsche Bank (DNB) wist Van Hall voor 51 miljoen gulden uit de kluis van die bank te halen. In totaal slaagde Walraven van Hall erin om ruim 106 miljoen gulden te ‘organiseren’ (omgerekend 572 miljoen euro). In januari 1945 werd Walraven van Hall gearresteerd in Amsterdam, waarna hij op 12 februari 1945 in Haarlem werd gefusilleerd.

Still uit familiefilm Wally van Hall 1938 (Van Hall Stichting)

In Nationaal Monument Kamp Vught is de expositie aangevuld met verhalen over vier opgepakte medewerkers van het NSF; zij werden in Kamp Vught geëxecuteerd of overleden in nazi-Duitse kampen.

In 2010 kreeg Walraven van Hall een monument tegenover De Nederlandsche Bank, een bronzen boom. Het is één van de weinige monumenten die voor een verzetsstrijder opgericht zijn. De website walravenvanhall.nl biedt een indruk van zijn verzetswerk, met een stripverhaal en filmpjes.

De tentoonstelling is van 1 februari tot en met 14 april 2013 te zien in Vught.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier