Tentoonstelling: Zeven eeuwen Den Haag

2 minuten leestijd
Affiche Haagsche Poortjes
Affiche Haagsche Poortjes

Charter van 14 juli 1313. Het oudste stuk uit de collectie van het Haags Gemeentearchief
Charter van 14 juli 1313. Het oudste stuk uit de collectie van het Haags Gemeentearchief
Bij het Haags Historisch Museum is vanaf aankomende vrijdag de tentoonstelling Om in te lijsten – zeven eeuwen Den Haag uit het Haags Gemeentearchief te zien. Hierin worden oude en bijzondere stukken uit de collectie van de gemeentelijke archiefinstelling getoond.

Affiche Haagsche Poortjes
Affiche Haagsche Poortjes


Het oudste geschreven stuk in de collectie van het Haags Gemeentearchief is zevenhonderd jaar jaar oud. Het is een charter (akte) van 14 juli 1313, opgesteld in opdracht van graaf Willem III van Holland, die handelt over de erfpacht in Den Haag en omstreken (toen nog het ambacht van Die Haghe geheten).

Met dit oudste stuk als vertrekpunt is bij het samenstellen van de tenstooling gekeken naar de oudste en meest bijzondere stukken uit alle deelcollecties. In de tentoonstelling ziet de bezoeker onder andere de oudste plattegrond, de oudste prent, de eerste foto’s en een heel vroeg affiche. Vervolgens worden in verschillende thema’s collectieonderdelen nader uitgelicht.

Stuk van het Jaar

De tentoonstelling sluit ook aan bij de verkiezing van het ‘Stuk van het Jaar’ waarbij archiefinstellingen in oktober op zoek naar het mooiste archiefstuk uit de Nederlandse collecties. Deze verkiezing is georganiseerd naar aanleiding van de Maand van de Geschiedenis.

In september kunnen de bezoekers van de tentoonstelling in Den Haag stemmen op het stuk van het jaar van het Haags gemeentearchief. Het gekozen stuk wordt ingezonden naar de landelijke verkiezing. De tentoonstelling Om in te lijsten – zeven eeuwen Den Haag uit het Haags Gemeentearchief loopt van 20 september tot en met 17 november 2013.

Boeken over de geschiedenis van Den Haag

×