Over het gebruik van gifgas werd tijdens de Eerste Wereldoorlog helemaal niet zoveel gediscussieerd. Pas na de Grote Oorlog barstte de discussie los.
Het recent verschenen boek De ziekte van Lazarus (Uitgeverij Aspekt, 2017) is een inhoudsrijke monografie over ziekte en maatschappelijke uitsluiting in de Middeleeuwen, specifiek wat de ziekte lepra betreft. Opmerkelijk is dat lepra in de Middeleeuwen sterk verknocht was met religie.
Wat Himmler betreft toonde het verhaal van Mordechai aan dat de “bolsjewistische-Jood” er altijd op slinkse wijze op uit was om Arische volkeren te vernietigen.
Letterlijk betekent Oekraïne ‘land aan de grens’. De huidige Oekraïense grens is ruim. De oppervlakte van het land is groter dan dat van Duitsland of Frankrijk.
Oekraïne betekent ‘grensland’ en dat is ook letterlijk het geval. Vroeger lag het gebied ingeklemd tussen Moskovië, het gebied van de Tartaren en Polen.
Na een moeilijke tijd kreeg Carel Piek in 1940 de kans om directeur-generaal van Winterhulp Nederland te worden. Dankbaar greep hij dit aanbod aan.
In de West-Europese geschiedenis hebben talloze opzienbarende gerechtelijke processen plaatsgevonden. Bekend zijn onder meer de veroordelingen van historische persoonlijkheden als Socrates (gifbeker), Jeanne d’Arc (brandstapel) en Johan van Oldebarnevelt (onthoofding). Deze en nog zeven andere processen vormen de kern van het boek Van Gifbeker tot Guillotine – Tien politieke processen (Uitgeverij Aspekt, 2016) van voormalig advocaat en bedrijfsjurist Ben Croon
Moeten wij ons verleden beoordelen door het te plaatsen in de historische context of is beoordeling naar onze huidige maatstaven juister?
Op 22 december 1936 trad hij officieel toe tot de NSB, onder stamboeknummer 75726. Op dat moment was Lodewijk Ekering al een Bekende Nederlander.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren sommige mensen bereid ver te gaan om anderen te helpen.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen Nederland neutraal was, overspoelden honderdduizenden Belgische vluchtelingen en duizenden militairen Brabant.
Julius Barmat was een Oekraïens-Nederlandse handelaar van Joodse afkomst, meesteroplichter en daarom een voornaam mikpunt van de nazi's.
Het vorig jaar verschenen 'Wilhelm II in Nederland. 1918-1941' schetst een helder beeld van de gecompliceerde persoonlijkheid van de Duitse keizer.
Na de luchtlanding op 17 september 1944 hield de Arnhemse dominee Adrianus Drost een oorlogsdagboek bij, waarin hij onder meer schreef over de evacuatie van de stad.
De ‘Totenkopf’ divisie en de markante en gevreesde commandant Theodor Eicke zijn sterk bepalend geweest voor de beeldvorming van de Waffen-SS.
Bij Uitgeverij Aspekt is het 31e deel verschenen uit de serie Kroniek 1914-1918, met daarin elf artikelen van Nederlandse en Vlaamse auteurs over de Eerste Wereldoorlog.
Van 26-29 juli 1944 vocht een Vlaamse SS-strijdmacht onder leiding van Georges d’Haese een verwoede strijd uit met het Russische Rode Leger.
Sigurd von Ilsemann, de vleugeladjudant van keizer Wilhelm II, bleef tijdens de ballingschap Wilhelms steun en toeverlaat. Met Pruisisch plichtsbesef maakt Ilsemann notities van Wilhelms denken en doen.
Het 'wereldwonder', hij die 'de wereld versteld doet staan' (stupor mundi), zo luidde de bijnaam van keizer Frederik II von Hohenstaufen (1194-1250).
Toen de meldingen over de Sovjetverliezen bij de slag rond Wjasma-Brjansk binnenkwamen (meer dan 600.000 man verliezen) jubelde perschef Otto Dietrich al dat nazi-Duitsland de oorlog had gewonnen.
De moord op Walter Rathenau, de betrokkenheid van Albert Speer bij de massamoord op de Joden, het Duitse Thule-genootschap als voedingsbodem van de nazibeweging en grappen uit de nazitijd.