Het WK-voetbal 1974 – De topwedstrijd van de Staatsveiligheidsdienst

Van 13 juni tot 7 juli 1974 vond in de Bondsrepubliek Duitsland het WK-voetbal plaats. Het team van de Duitse Democratische Republiek (DDR) kwalificeerde zich in 1974 voor het eerst (en voor het laatst) voor een eindronde en werd in een poule geloot met Australië, Chili en uitgerekend de “klassenvijand”,

Spionkoppen, een bestuurlijke geschiedenis van de BVD

De chefs van geheime diensten zijn vaak met evenveel geheimzinnigheid omgeven als de betreffende diensten zelf. In fictie verschuilen ze zich achter codenamen als ‘M’. Erg spannend allemaal, maar wie in werkelijkheid dit soort romantiek zoekt, kan beter een andere loopbaan nastreven.

Bletchley Park en de ‘geheime oorlog’

De Tweede Wereldoorlog is op vele fronten uitgevochten: op slagvelden, in het luchtruim en in en op het water. Maar van even vitaal belang was de strijd die ondergronds werd geleverd door inlichtingendiensten, spionnen, codebrekers, infiltranten en partizanen.

De ontvoering van divisiegeneraal Heinrich Kreipe

In het voorjaar van 1944 slaagde een commando van de Britse SOE (de “Special Operations Executive”) erin om op Kreta met behulp van enkele verzetsstrijders divisiecommandant, generaal Heinrich Kreipe, op spectaculaire wijze te ontvoeren.

De Tsjeka – Russische veiligheidsdienst

De Tsjeka (ook wel Cheka‎) werd op 20 december 1917 opgericht in opdracht van Vladimir Lenin die wilde dat de dienst zich ging bezighouden met de bestrijding van ‘contrarevolutionaire elementen’.

Churchills ‘ministerie van onfatsoenlijke oorlogsvoering’

In 1939 zetten de Britten, vanwege de toenemende dreiging van Hitlers nazi-Duitsland, een geheime organisatie op. Deze ondergrondse club, die Winston Churchill zijn ‘ministerie van onfatsoenlijke oorlogsvoering’ noemde, moest de nazi’s zoveel mogelijk saboteren en ontregelen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had de geheime organisatie, die vanaf juli 1940 de naam

De geheime Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog werd niet alleen uitgevochten door in groene en grijze uniformen geklede soldaten. Iedere oorlog gaat ook gepaard met een geheime, ondergrondse strijd.

Hitler gedwarsboomd door chef eigen geheime dienst

In 1940 stuurde Adolf Hitler zo'n twintig agenten naar Engeland om een invasie voor te bereiden. Uit nieuw onderzoek blijkt dat deze agenten werden gedwarsboomd door Herbert Wichmann, chef van de Duitse militaire inlichtingendienst.