‘De aanslagpleger was bekend bij de diensten.’ Een veelgebruikt zinnetje in nieuwsberichten over terrorisme, maar ook een zinnetje dat veel vragen oproept. Welke diensten dan? Wat weten die diensten precies? En welke 'diensten' kenden Nederland eigenlijk ten tijde van de Eerste en Tweede Wereldoorlog?
Als we de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) moeten geloven, heeft de Amsterdamse schrijver Simon Carmiggelt jarenlang zowel in binnen- als buitenland inlichtingenwerk verricht voor de PvdA.
Als geheim lid van de Communistische Partij Nederland is de handel en wandel van schrijver Jan Wolkers voortdurend gevolgd door de BVD.
Een spectaculair geval van verraad vond plaats in de DDR. Een (dubbel)agent van de Stasi liep in 1979 met een koffer vol geheimen over naar het Westen. Waar in West-Duitsland de champagneflessen werden ontkurkt, knarsten de tanden in de DDR.
Van 13 juni tot 7 juli 1974 vond in de Bondsrepubliek Duitsland het WK-voetbal plaats. Het team van de Duitse Democratische Republiek (DDR) kwalificeerde zich in 1974 voor het eerst (en voor het laatst) voor een eindronde en werd in een poule geloot met Australië, Chili en uitgerekend de “klassenvijand”, de Bondsrepubliek Duitsland.
De chefs van geheime diensten zijn vaak met evenveel geheimzinnigheid omgeven als de betreffende diensten zelf. In fictie verschuilen ze zich achter codenamen als ‘M’. Erg spannend allemaal, maar wie in werkelijkheid dit soort romantiek zoekt, kan beter een andere loopbaan nastreven.
De Tweede Wereldoorlog is op vele fronten uitgevochten: op slagvelden, in het luchtruim en in en op het water. Maar van even vitaal belang was de strijd die ondergronds werd geleverd door inlichtingendiensten, spionnen, codebrekers, infiltranten en partizanen.
In de donkere en bijna om moedeloos van te worden begintijd van de Tweede Wereldoorlog was er maar één optie over: de Verenigde Staten overhalen om aan de Engelse kant mee te doen. Daarvoor moest alles uit de kast gehaald worden.
Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog kreeg de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie af te rekenen met een ophefmakende spionagezaak toen bleek dat Alfred Redl, het hoofd van de contraspionagedienst, zelf al jarenlang een spion was voor Rusland.
Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog waren de Verenigde Staten vastbesloten zich niet in de strijd te mengen. In 1940 was 92 procent van de Amerikaanse bevolking tegen inmenging.
In het voorjaar van 1944 slaagde een commando van de Britse SOE (de “Special Operations Executive”) erin om op Kreta met behulp van enkele verzetsstrijders divisiecommandant, generaal Heinrich Kreipe, op spectaculaire wijze te ontvoeren.
De Tsjeka (ook wel Cheka) werd op 20 december 1917 opgericht in opdracht van Vladimir Lenin die wilde dat de dienst zich ging bezighouden met de bestrijding van ‘contrarevolutionaire elementen’.
De Duitse veldmaarschalk Erwin Rommel was tot tweemaal toe het doelwit van een aanslag van de Britse “Special Air Service forces”, de SAS.
In 1939 zetten de Britten, vanwege de toenemende dreiging van Hitlers nazi-Duitsland, een geheime organisatie op. Deze ondergrondse club, die Winston Churchill zijn ‘ministerie van onfatsoenlijke oorlogsvoering’ noemde, moest de nazi’s zoveel mogelijk saboteren en ontregelen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had de geheime organisatie, die vanaf juli 1940 de naam Special Operations Executive (SOE) kreeg, een belangrijk aandeel in de
De in 1950 geboren Harold James ‘Jim’ Nicholson was de hoogste CIA-agent die ooit voor spionage gearresteerd werd in de Verenigde Staten.
Julius Barmat was een Oekraïens-Nederlandse handelaar van Joodse afkomst, meesteroplichter en daarom een voornaam mikpunt van de nazi's.
De Tweede Wereldoorlog werd niet alleen uitgevochten door in groene en grijze uniformen geklede soldaten. Iedere oorlog gaat ook gepaard met een geheime, ondergrondse strijd.
Dit jaar werd de Amerikaans-Britse speelfilm “Child 44” verboden in de bioscopen van Rusland en enkele andere voormalige Sovjetstaten. Het werd door het ministerie van Cultuur ongepast gevonden de film te vertonen.
Het vergaren van informatie over criminelen en hun activiteiten wordt in hoofdzaak door de CIE gedaan. Het verzamelen van informatie over misdaad en criminaliteit is hun dagelijkse werk.
In 1940 stuurde Adolf Hitler zo'n twintig agenten naar Engeland om een invasie voor te bereiden. Uit nieuw onderzoek blijkt dat deze agenten werden gedwarsboomd door Herbert Wichmann, chef van de Duitse militaire inlichtingendienst.