Berichten over de beroemde en minder bekende ontdekkingsreiziger. Spannende, koude, warme en ontroerende verhalen over doorzettingsvermogen en de zoektocht naar nieuwe grenzen.
De Marokkaanse scheepvaarder Ibn Battuta is in Europa niet erg bekend, maar geldt wel als een van de grootste ontdekkingsreizigers uit de geschiedenis.…
De Vroegmoderne Tijd (ca. 1450-1800) is een specifiek door historici vastgesteld tijdvak dat ook wel eens aangeduid wordt als de Nieuwe Tijd of als ancien régime.…
Op de hartvormige wereldkaart van Martin Waldseemüller uit 1507 werd voor het eerst de naam ‘America’ vermeld – voor het zuidelijke deel van het continent.…
De ziekte scheurbuik is een bijzondere ziekte, die ontstaat door een langdurig tekort aan vitamine C. De ziekte kwam vooral sinds de ontdekkingsreizen vanaf eind vijftiende…
Jacob van Heemskerck nam dan ook deel aan verschillende zeereizen, onder meer expedities naar Nova Zembla met Willem Barentsz. Toch lijkt zijn naam minder snel in…
De term conquistador komt vaak voorbij in de geschiedschrijving. Wat is de betekenis van dit begrip? Een korte geschiedenis van de rol die de conquistador in…
Gerrit de Veer nam deel aan twee van de drie tochten die Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck ondernamen boven Scandinavië en Rusland, op zoek naar…
Zestig jaar nadat zijn vader de eerste Belgische poolexpeditie naar Antarctica ondernam, deed zijn zoon Gaston de Gerlache de expeditietocht met succes nog eens over.…
De Amerikaanse universiteitsleraar Hiram Bingham III (1875-1956) werd bekend als de ontdekker van de wereldberoemde Incastad Machu Picchu in Peru. Toen hij de stad op 24…
Een expeditieteam onder leiding van auteur Michelle van Dijk volgt in 2016 vanuit Spitsbergen de route die de Nederlandse poolheld, Sjef van Dongen in 1928 aflegde…
Het verhaal van Wan Hu, de vermeende eerste astronaut uit de geschiedenis. Rond 1500 liet hij zich in de Gobiwoestijn lanceren op een stoel met vuurpijlen.…