Tijdens de restauratie van een achttiende-eeuws Christusbeeld, hebben Spaanse historici een bijzondere tijdcapsule gevonden. De capsule bevond zich op een bijzondere plek, namelijk in de billen van het beeld. Dat meldt National Geographic.
Het beeld hing jarenlang in de kerk van St. Águeda in het noorden van Spanje en was hard aan een restauratiebeurt toe. Toen historici het Christusbeeld van zijn plek haalde, merkte men dat er iets in verborgen zat. Aan de achterkant van het beeld trof men een klein luikje aan dat toegang gaf tot een holle ruimte waarin twee brieven bleken te zijn verstopt.
Alledaagse leven
De twee brieven dateren uit 1777 en zijn ondertekend door kapelaan Joaquín Mínguez. In zijn brief geeft de geestelijke allerlei details over het dagelijks leven in het achttiende-eeuws Spanje. Hij vertelt wat de inwoners van het gebied voor gewassen verbouwen, welke ziekten veel voorkomen en welke beroepen veel worden uitgeoefend. De kapelaan vermeldt ook de maker van het Christusbeeld. Dat is een zekere Manuel Bal, een kunstenaar die meer houten beelden maakte voor kerken in de Spaanse regio.
Mínguez schrijft verder onder meer over het Spaanse hof en hij vermeldt ook de Spaanse Inquisitie, die kerkelijke organisatie die vanaf de vijftiende eeuw ketters vervolgde.
Overzicht van artikelen over de Spaanse geschiedenis