Een kunstwerk uit de collectie van het Gemeentemuseum in Den Haag is een van de topstukken in de tentoonstelling ‘Egon Schiele. Portraits’ in de prestigieuze Neue Galerie in New York.
Het Gemeentemuseum leent het werk maar zelden uit omdat het het enige schilderij van de Oostenrijkse schilder Egon Schiele in Nederland is. Het bewuste kunstwerk, Portret van Edith, is al sinds 1927 eigendom van het Haagse museum.
Het is voor het eerst dat er in Amerika een tentoonstelling wordt gewijd aan de portretkunst van Egon Schiele. In de tentoonstelling zijn 125 schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken te zien. De ‘Haagse’ Edith is één van de topstukken uit de tentoonstelling. Ook siert het portret de catalogus en billboards van de tentoonstelling.
Het Gemeentemuseum over het schilderij:
“Egon Schiele portretteerde zijn vrouw Edith in 1915 vlak voor hun huwelijk. Op het schilderij zien we haar in een fragiele pose, als een bijna schuchter en bedachtzaam meisje. Ze draagt een gestreepte jurk, die zij van gordijnstof speciaal voor haar bruiloft maakte.”
Enfant terrible
Egon Schiele wordt vaak het ‘enfant terrible’ van de Weense avant-garde genoemd.
“Zijn expressionistische werk – met als thema’s ontluikende seksualiteit, dood en verval – veroorzaakte een groot schandaal in het Wenen van het begin van de twintigste eeuw. Vanaf zijn huwelijk met Edith in 1915, het jaar waarin hij ook Portret van Edith schilderde, verandert zijn werk. Het verliest zijn kenmerkende grilligheid en de lijnen worden wat ronder.”
Het portret uit de collectie van het Gemeentemuseum is tot en met 19 januari 2015 te zien in New York.