Dark
Light

Topstukken Universiteitsmuseum Utrecht online

Auteur:
1 minuut leestijd

Foto: Universiteitsmuseum Utrecht
Foto: Universiteitsmuseum Utrecht
Ruim vijfduizend bijzondere objecten uit de collectie van het Universiteitsmuseum Utrecht zijn sinds donderdag online te bekijken.

Foto: Universiteitsmuseum Utrecht
Foto: Universiteitsmuseum Utrecht


Bezoekers kunnen op de vernieuwde website van het museum tot in detail inzoomen op de objecten. Aan de hand van opmerkelijke verhalen worden de museumstukken in een groter geheel geplaatst en laten ze belangrijke ontwikkelingen in de wetenschap zien.

Monique Mourits, directeur van het Universiteitsmuseum Utrecht:

‘Met de lancering van deze website ontsluiten wij de schatkamer van de geschiedenis van de Universiteit Utrecht met bijzondere objecten uit meer dan 375 jaar onderzoek en onderwijs. Ruim 5000 objecten van het Utrechtse academisch erfgoed kunnen we nu delen met de buitenwereld. En dat is nog maar het begin’

De objecten zijn voorzien van beschrijvingen en hoge kwaliteit foto’s, hierdoor kan er tot in detail worden ingezoomd op de collectiestukken. Details die met het blote oog niet te zien zijn, kunnen haarscherp bekeken worden. De site toont selecties van gerelateerde objecten en bijbehorende verhalen.

Op de website zijn bijvoorbeeld met de hand gemaakte negentiende-eeuwse glasmodellen te bekijken van kwallen, zeeslakken en zeeanemonen. Verder zijn er onder meer preparaten van mens en dier uit de Bleulandcollectie te bekijken en foto’s uit de archieven van de Universiteit Utrecht.

×