Dark
Light

Tropenmuseum brengt slavernijopstand 1791 in beeld

Auteur:
1 minuut leestijd
Geuzen van de Cariben - Nicola Lo Calzo (Tropenmuseum)
Geuzen van de Cariben - Nicola Lo Calzo (Tropenmuseum)

Geuzen van de Cariben - Nicola Lo Calzo (Tropenmuseum)
Geuzen van de Cariben – Nicola Lo Calzo (Tropenmuseum)
Geïnspireerd door de Franse Revolutie kwamen in 1791 slaven in Haïti in opstand tegen hun Franse overheersers. Deze belangrijke gebeurtenis maakt echter nauwelijks deel uit van de Europese geschiedenisboeken. Het Tropenmuseum wil mede daarom graag aandacht besteden aan de slavernijopstand en presenteert binnenkort de fototentoonstelling Geuzen van de Cariben.


Het museum toont zestien foto’s van fotograaf Nicola Lo Calzo over de herinneringen aan de slavernijopstand in Haïti en Guadeloupe en de manieren waarop deze herinneringen worden overgedragen. Door middel van het naspelen van historische gebeurtenissen, door wederopstanding en rituelen leeft de verbondenheid met de voorvaderen volgens het museum voort in het heden.

De zestien foto’s – aangekocht door het Tropenmuseum – gaan volgens de samenstellers van de tentoonstelling niet over de pijnlijke kanten van de slavernijgeschiedenis, maar tonen meer de kracht die hieruit is voortgekomen.

Op de foto’s is bijvoorbeeld te zien hoe een populaire jongerenbeweging de helden van de revolutie opnieuw onder de mensen laat verschijnen door het naspelen van historische gebeurtenissen. Het Tropenmuseum:

“Hiermee inspireren ze kansarme jongeren met het geloof dat ook zij geschiedenis zouden kunnen maken. Andere foto’s laten vodou rituelen zien. Onder de voormalige boerenbevolking leeft de verbondenheid met hun voorvaderen uit de revolutieperiode voort in deze religie.”

Op Guadeloupe fotografeerde Nicola Lo Calzo de zogeheten ‘Mas-groepen’. ‘Gemaskerde’ groepen die sinds de jaren zeventig, als onderdeel van het carnaval, symbolen van het verzet tegen de slavernij tot leven brengen. De Mas figuren zijn gevormd naar de marrons – Afrikanen die aan de slavernij wisten te ontsnappen en buiten de koloniale maatschappij een eigen bestaan en cultuur opbouwden.

De tentoonstelling Geuzen van de Cariben is van 23 mei tot en met 20 juli 2014 te zien in de Galerie van het Tropenmuseum.

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×