Kantoor en schoolKantoor en school

Twee schetsen van Paul Cézanne gevonden

Op de achterkant van twee aquarellen zijn twee werken van de hand van de Franse schilder Paul Cézanne gevonden. Het gaat om onafgemaakte werken, een houtskooltekening en een aquarel.


De ontdekking is gedaan in het Barnes Museum in de Amerikaanse stad Philadelphia. Op een van de werken zijn een aantal bomen te zien. De andere schets toont een wijk waar Cézanne ooit woonde.

De aquarellen waarachter de werkjes zijn gevonden, zijn de afgelopen decennia wel een aantal keer uit hun lijst gehaald, maar de schetsen op de achterzijde werden toen niet ontdekt. Dit omdat er bruin papier overheen zat.

Vitrine

Er worden wel vaker schetsen van Cézanne gevonden. De kunstenaar werkte namelijk geregeld op beide zijden van het papier. Achter het echte kunstwerk gaan dan soms schetsen en aantekeningen schuil. Volgens het museum zijn er in de afgelopen dertig jaar zo’n vijftien van deze tekeningen van Cézanne gevonden.

- advertentie -

De komende tijd zijn de twee werken in een glazen vitrine te zien, zodat bezoekers zowel de voor- als achterkant kunnen bewonderen. Het museum is sinds 1921 eigenaar van de werken.

Aquarel waarachter een van de schetsen is gevonden (Barnes Museum)
Aquarel waarachter een van de schetsen is gevonden (Barnes Museum)

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱