Dark
Light

Unesco: bescherm Egyptisch cultureel erfgoed

1 minuut leestijd

Egyptisch Museum in Caïro – Foto: CC/Daniel Mayer
Unesco, de VN-organisatie voor cultuur, onderwijs en wetenschap, roept alle partijen in Egypte op de kunstschatten van het land in bescherming te nemen. Enkele dagen geleden werd het beroemde Egyptische museum in de hoofdstad Caïro bezocht door plunderaars. Twee duizenden jaren oude mummies werden beschadigd.

De oproep werd dinsdag gedaan door Unesco-directeur Irina Bokova. In een verklaring beklemtoont Bokova dat de cultuurschatten van onschatbare waarde zijn, voor zowel Egypte zelf als voor de wereld.

Dat veel Egyptenaren grote waarde hechten aan de 120.000 stukken van het Egyptisch Museum in Caïro bleek afgelopen weekend. Nadat het museum door plunderaars was bezocht vormden Egyptenaren een menselijk schild om andere plunderaars de toegang tot de cultuurschatten te beletten.

Bokova roept de verschillende partijen op ook het cultureel erfgoed in plaatsen als Luxor, Memphis en Alexandrië in bescherming te nemen. In verband met het gevaar voor plundering zijn de piramides in Egypte al enkele dagen niet meer toegankelijk voor het publiek.

×