Bij het Utrechts Archief is sinds vrijdag een 3D-tentoonstelling te zien. Het archief toont een bijzondere collectie zogenaamde stereofoto’s uit de negentiende en twintigste eeuw.
Deze week ging in Nederland de eerste 3D-film in première: Nova Zembla van regisseur Reinout Oerlemans. Wie denkt dat 3D helemaal nieuw is, heeft het echter mis. Het Utrechts Archief beschikt bijvoorbeeld over honderdvijftig jaar oude stereofoto’s waarmee men als het ware in 3D door het Utrecht van de negentiende eeuw kan wandelen.
Stereofoto’s zijn foto’s waarbij twee beelden vanuit een ander perspectief zijn genomen. Als met een speciale stereokijker naar zulke foto’s gekeken wordt, is het net alsof er diepte in de foto’s zit. Deze vorm van fotografie werd in negentiende eeuw uitgevonden.
Het Utrechts Archief bezit een collectie van deze stereobeelden en toont deze in de gratis tentoonstelling Utrecht 3D. Bezoekers kunnen zelf door stereokijkers komen kijken en zo kennismaken met twee families uit Utrecht; de familie Van Rheden uit 1865 en de familie Hauer uit 1905. Het Utrechts Archief:
“…Via hun familiealbums krijgt u een bijna tastbare kijk in het dagelijks leven van de negentiende en twintigste eeuw. U ziet de mensen, parken, pleinen en grachten in Utrecht zoals ze er toen uitzagen.”
De tentoonstelling loopt tot en met 6 augustus 2012.