Dark
Light

Van Gogh Huis in Drenthe ontvangt mogelijk echte Van Gogh

Auteur:
1 minuut leestijd
Het nagelaten schilderij - Foto: Van Gogh Huis in Drenthe
Het nagelaten schilderij - Foto: Van Gogh Huis in Drenthe

Het Van Gogh Huis Drenthe in Nieuw-Amsterdam ontving eind november vorig jaar een verrassende brief van een notaris. Uit de brief bleek dat een 92-jarige dame uit Den Haag het museum een schilderij naliet. Het zou gaan om een tot nu toe onbekend schilderij van Vincent van Gogh.

Op het werk, dat een afmeting heeft van 32 bij 21 centimeter, is een voorstelling van een café te zien. De afbeelding doet volgens het museum denken aan het logement Scholte in Nieuw Amsterdam waar Vincent van Gogh eind 1883 enkele weken verbleef. Tegenwoordig is hier het museum gevestigd. Op het schilderij is echter ook een bierglas te zien, terwijl in Nieuw Amsterdam destijds vooral jenever wordt gedronken. Het museum vermoedt daarom dat het schilderijtje in het westen van het land is vervaardigd.

Linksonder is het werk ondertekend met ‘Vincent’. Begin januari is het officieel aan het museum overhandigd. Het zou de eerste echte Van Gogh in de collectie van het Drentse museum zijn. Aan de onderzijde is het werk enigszins beschadigd. Waarschijnlijk is het schilderij altijd in familiebezit geweest.

Het geschonken schilderij is momenteel niet te zien in het museum, maar ligt in een kluis. Er wordt wel een replica opgehangen.

Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum in Amsterdam, dat normaal gesproken eventuele nieuwe schilderijen van de kunstenaar onderzoekt, is nog niet benaderd door het museum in Drenthe, maar heeft al wel aangegeven het schilderij graag te onderzoeken. De laatste keer dat er een ‘nieuw’ schilderij van Vincent van Gogh werd ontdekt was in 2013. Toen werd het schilderij Zonsondergang bij Montmajour uit 1888 ontdekt.

×