Dark
Light

Verloren gewaand schilderij Godefridus Schalcken gevonden

Auteur:
2 minuten leestijd
Het portret dat Godefridus Schalcken van zijn vader maakte
Het portret dat Godefridus Schalcken van zijn vader maakte

In Keulen is recent een onbekend schilderij van de zeventiende-eeuwse schilder Godefridus Schalcken opgedoken. Op het werk wordt de vader van de kunstenaar afgebeeld. Het portret is momenteel te zien in een tentoonstelling in het Wallraf-Richartz-Museum in Keulen die geheel in het teken staat van de wat onbekende meester uit de Gouden Eeuw.

Het portret dat Godefridus Schalcken van zijn vader maakte
Het portret dat Godefridus Schalcken van zijn vader maakte
Het Dordrechts Museum, waar de tentoonstelling met werk van de kunstenaar vanaf februari te zien is, noemt fijnschilder Godefridus Schalcken (1643-1706) een “verborgen genie van de Hollandse schilderkunst”.

Dat Schalcken in 1676 zijn vader, Cornelis Schalcken, had geportretteerd was bekend, maar men ging er van uit dat het werk verloren was gegaan. Een afbeelding van het schilderij in de tentoonstellingscatalogus van het museum in Keulen bracht de eigenaren van het werk op het idee om contact op te nemen met het Wallraf-Richartz-Museum en het portret in bruikleen aan te bieden. Of het portret straks ook in Dordrecht te zien is, is nog niet duidelijk.

Navraag leert dat het schilderij in 1954 door een familielid van een Amsterdamse kunsthandelaar is gekocht. Na de dood van dit familielid is het bezit overgegaan op de huidige eigenaars, een Duits echtpaar dat toevallig in de buurt van Keulen woont.

Geen predikant maar schilder

Cornelis Schalcken, is in 1610 geboren in Heusden en studeerde theologie in Leiden. Daarna werd hij in 1635 predikant in het dicht bij Heusden gelegen Eethen en Drongelen. Op 11 maart 1636 trouwde hij in Heusden met Aletta Lydius, dochter van een predikant uit Dordrecht. Vanaf 1642 werd Cornelis predikant in Made en Drimmelen. In 1643 werd Godefridus in Made geboren. Het gezin verhuisde naar Dordrecht toen Cornelis in 1654 werd benoemd tot rector van de Latijnse School aldaar.

Aanvankelijk werd Godefridus ook opgeleid tot predikant, maar hij koos uiteindelijk voor een kunstenaarsloopbaan, die zeer succesvol zou worden. In 1674 overleed vader Cornelis in Dordrecht. Als eerbetoon en herinnering heeft Godefridus het portret enige tijd later gemaakt bij een portret van zijn moeder Aletta.

De tentoonstelling over het werk van Godefridus Schalcken trok in Keulen – met nog een maand te gaan – al 30.000 bezoekers. Het is een samenwerkingsproject tussen het Wallraf-Richartz-Museum en het Dordrechts Museum. De tentoonstelling is onder de titel Schalcken – kunstenaar van het verleiden vanaf 21 februari te zien in Dordrecht.

×