Vermeers ‘Liefdesbrief’ naar Hermitage St.-Petersburg

1 minuut leestijd

Liefdesbrief, Johannes Vermeer 1669-1670 – Rijksmuseum Amsterdam
De Hermitage St.-Petersburg wil al lange tijd graag eens een werk van de Nederlandse schilder Johannes Vermeer tentoonstellen. Die wens gaat nu in vervulling. Vanaf vrijdag is het werk De liefdesbrief van Vermeer uit de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam voor vier weken in St.-Petersburg te zien.

De Hermitage St.-Petersburg heeft met 3,5 miljoen objecten een enorme collectie. Werken van Johannes Vermeer (1632-1675), een van Nederlands bekendste schilders uit de Gouden Eeuw, ontbreken echter in de collectie. Vanaf vrijdag kan het museum dus vier weken lang toch een werk tonen van deze Vermeer.

Het intiatief om het werk uit te lenen aan Hermitage St.-Petersburg komt van Ernst W. Veen, de directeur van de Hermitage Amsterdam en De Nieuwe Kerk die in november met pensioen gaat.



Hij wilde de Hermitage St.-Petersburg bedanken voor de steun bij de realisatie van de dependance in Amsterdam en de jarenlange samenwerking.

De Hermitage Amsterdam over het werk van Vermeer:

Een gordijn wordt opzijgeschoven en er onthult zich een intieme huiselijke scène. De voorname, in het geel geklede dame ontvangt een brief. Zij kijkt vragend op naar haar dienstmaagd en laat de luit waar zij op speelt rusten. De kamer met de twee vrouwen is helder verlicht; in de ruimte ervóór is het donker. Daar ligt bladmuziek op een stoel. Misschien wacht de vrouw op iemand om mee te musiceren. Op de donkere muur links van de deuropening hangt een landkaart. Vermeer signeerde zijn werk op een voor hem typerende wijze: links naast de dienstbode staat ineengeschreven ‘JVMeer’.

In de Nieuwe Kerk in Amsterdam is vrijwel tegelijkertijd een religieus meesterwerk uit de collectie van de de Hermitage St.-Petersburg te zien: De Heilige Familie van Rembrandt.

Ernst Veen vertelt bij Pauw en Witteman over de Vermeer:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×