Dark
Light

Vici.org: Atlas van de Oudheid passeert 50.000 vondsten

4 minuten leestijd
Vici.org
Vici.org

Altijd al in de tijd willen reizen naar de Romeinse Oudheid? Met de website vici.org is het enigszins mogelijk. Deze Atlas van de Oudheid is gevuld met vijftigduizend items uit voornamelijk de Romeinse tijd. Met je smartphone of computer kun je kijken, wat er tweeduizend jaar geleden te zien was.

Drijvende kracht achter Vici.org is René Voorburg uit Houten, die al eerder opviel met de Romeinse reisplanner Omnesviae.org. Deze routeplanner was eigenlijk een zijsprong. Tijdens de beginjaren van Vici.org voerde René historische wegen in, gebaseerd op de Tabula Peutingeriana en Itinerarium Antonini. Daarbij ontstond het idee om een reisplanner te maken. René bouwde het en terwijl Nederland en een deel van Europa nog met de reisplanner bezig waren, ging in mei 2012 de eerste versie van Vici.org online.

De website lijkt veel op Wikipedia. Mensen kunnen informatie toevoegen, wijzigen of verwijderen. Wel is de toe te voegen informatie beperkt tot gerelateerde categorieën; een stad, nederzetting, scheepswrak, grafveld of bijvoorbeeld een tempel kun je invoegen. Maar een vliegveld of een boorplatform niet. Daardoor blijft Vici.org over de oudheid gaan. “Wel is het mogelijk om musea toe te voegen, maar die hebben wel een band met de oudheid”, zegt Voorburg. Ondertussen bevat de Atlas van de Oudheid vijftigduizend vondsten van Schotland tot China. Verder bevat de atlas bijna dertienduizend foto’s en twaalfduizend locaties met lijnen (zoals wegen, tracés van aquaducten, plattegronden van forten e.d).

De Romeinse limes op vici.org
De Romeinse limes op vici.org

Het verzamelen en vervolgens beleven van de geschiedenis is een van de doelen van de website. “Het is een soort tijdmachine naar de oudheid. Ik lever met deze website mijn bijdrage aan deze tijdmachine”, zegt René Voorburg. Een enkele wetenschapper gebruikt vici.org ook. “Maar dat is lastig. Er zijn plaatsen die volop zijn gevuld en er zijn blinde vlekken. Dus het is niet makkelijk om conclusies te trekken”, constateert hij.

Voorbeelden

Herculestoren - cc
Herculestoren – cc
Zelf kan hij ook genieten van de website.

“Ik heb zelf tweeduizend tot drieduizend foto’s geplaatst. Zo’n tienduizend foto’s zijn nieuw voor mij. En dan kom je wel eens leuke verrassingen tegen. Zo staat in A Coruña in het noordwesten van Spanje een vuurtoren uit de Romeinse tijd. Deze Herculestoren is volgens Wikipedia nog steeds in gebruik. Vroeger was er een baan omhoog waar paard en wagen het hout mee naar boven brachten voor het vuur van de vuurtoren.”

Een leukste vondst vindt René ook de dobbeltoren die in 1984 ten zuidwesten van Keulen is gevonden.

“In de Eiffel stonden veel Romeinse villa’s en daar is een object gevonden dat leek op een kaasrasp. Het was een toren met trappen waar de dobbelstenen op een eerlijke manier op tafel kwamen. Op de dobbelsteentoren staat een spreuk: “PICTOS VICTOS / HOSTIS DELETA / LUDITE SECURI”: De Picten zijn verslagen, de vijanden vernietigd, veilig gespeeld. Dat lijkt erop dat de toren is meegenomen uit Schotland naar Duitsland, omdat de Picten in Schotland leefden en daar zijn verslagen.”

Maker

Dobbeltoren (wiki - Rheinisches Landesmuseum)
Dobbeltoren (wiki – Rheinisches Landesmuseum)
René Voorburg had vroeger niet een opvallende interesse voor geschiedenis. Maar na een reis naar Mexico ging hij zich meer verdiepen in de Azteken. Toen in 1997 internet voor het grote publiek nog in de kinderschoenen stond, bouwde hij al een website over dit onderwerp. Deze website bestaat in een moderne variant nog steeds. “Ja er gaat veel tijd in Vici.org zitten, maar het gaat bij vlagen. Soms dwingt de techniek tot ingrepen en andere keren ben ik weken bezig om een archeologisch rapport uit te pluizen en daarmee de database te vullen”, zegt Voorburg die alles naast zijn baan bij de Koninklijke Bibliotheek erbij doet.

“Ik ben begonnen met de Romeinse oudheid op de kaart te brengen. Puur uit interesse, maar toen kwamen er mensen met locaties uit de Griekse oudheid en de Egyptische oudheid. Dat past er wel bij en overlapte soms ook met de Romeinse tijd. Verder kunnen onderwerpen uit de vroege middeleeuwen ook nog wel. Ik probeer sommige mensen wel af te remmen, maar ik wil de bijdragers niet ontmoedigen. Maar items uit de volle middeleeuwen kunnen echt niet.”

Ondertussen hebben zo’n honderdveertig personen iets bijgedragen.

“Sommige mensen zijn fanatiek. Ze zijn dag en nacht bezig met vullen. Een Poolse dame en een Amerikaan hebben al veel gedaan. Soms hoor je twee jaar niets van iemand en dan ineens gaan ze weer vullen.”

Iedereen met interesse voor de Oudheid kan meewerken. Je maakt een account aan en begint. Voorburg hoopt ook dat de bestaande content wordt verrijkt en nieuwe locaties worden toegevoegd. En wie zin heeft bestaande teksten te vertalen in Nederlands, Engels, Duits of Frans is welkom. Hij nodigt iedereen dan ook uit om zijn kennis te delen via het platform.

Pagina op vici.org
Pagina op vici.org

Plannen

Voor Voorburg is duidelijk dat er geen advertenties op het platform komen. Het gaat om beleven en kennis delen. Bovendien kunnen advertenties eventueel bijdragers afschrikken, denkt Voorburg. Een van de wensen is om het systeem aan te passen, zodat je kunt zien van wanneer tot wanneer een item speelde. Immers niet alle onderwerpen in de atlas waren tegelijkertijd aanwezig. Daarnaast loopt Voorburg tegen dezelfde problemen aan, die iedere IT-deskundige kent. Om toekomstvast te zijn, moet eigenlijk de hele website opnieuw worden opgebouwd.

Vici.org is leuk om tijdreis op bijvoorbeeld je vakantiebestemming te maken. Sta je in een oude stad ergens en loop je op straat, dan kan je via je telefoon snel zien waar een weg liep of waar een tempel stond. En ja, sommige Romeinse gebouwen staan er nog steeds…

Bezoek de site: Vici.org

×