/

Victoriaanse tijd (1837-1901) – Betekenis

Victoriaanse tijd - Koningin Victoria met prins-gemaal Albert en hun jonge gezin
Victoriaanse tijd - Koningin Victoria met prins-gemaal Albert en hun jonge gezin

De Engelse stijlperiode gedurende de lange regering van koningin Victoria (1837-1901) wordt in de cultuurgeschiedenis aangeduid als de Victoriaanse tijd.

In de Victoriaanse tijd ontwikkelde Engeland zich tot een industriële en imperialistische mogendheid. Dit ging gepaard met verschillende grote technische uitvindingen, waarvan waarschijnlijk de stoomturbine de belangrijkste is. Daarnaast kwamen bijvoorbeeld fenomenen als elektrisch licht, fotografie, de metro en de postzegel op. Ook op architectuurgebied waren er gedurende de regeerperiode van Victoria veel ontwikkelingen. De literatuur beleefde eveneens een bloeiperiode, met onder meer auteurs als Charles Dickens, Oscar Wilde en de gezusters Brontë.

Stijfburgerlijkheid

Door dit soort ontwikkelingen, die leidden tot grote materiële welvaart en het Britse Rijk verzekerden van een toonaangevende plek op het wereldtoneel, ontwikkelde zich in Engeland een nieuw zelfbewustzijn. Vanwege de nadruk die in deze tijd werd gelegd op goede zeden en fatsoensnormen, is de Victoriaanse tijd ook synoniem komen te staan voor conservatisme, preutsheid, humorloosheid en stijfburgerlijkheid.

Ook interessant: Koningin Victoria (1819-1901) – Een intieme biografie
Boek: Victoria – Helen Rappaport

Bronnen

-Cultureel Woordenboek – p.71
-https://www.ensie.nl/oosthoek/victoriaans
-https://www.nrc.nl/nieuws/2015/09/09/het-tijdperk-elizabeth-ze-paste-zich-aan-1534625-a55077

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: