Vier en vijf jaar cel geëist tegen monstransrovers

De monstrans
De monstrans
De officier van justitie heeft donderdag vier en vijf jaar cel geëist tegen drie mannen die ervan verdacht worden in januari van dit jaar een kostbare monstrans te hebben gestolen uit Museum Catharijneconvent in Utrecht.


Het Openbaar Ministerie wil dat twee mannen die de daadwerkelijke overval pleegden vijf jaar cel opgelegd krijgen. Tegen een derde verdachte is vier jaar cel geëist. Later moet er nog een vierde verdacht voor de rechter verschijnen.

Er worden zware straffen geëist omdat de dieven op klaarlichte dag toeslagen. Op het moment van de roof waren er ook bezoekers in het museum aanwezig. Het OM verwijt de dieven “blinde hebzucht”.

Niet compleet

De achttiende-eeuwse monstrans werd begin dit jaar gestolen uit Museum Catharijneconvent. De recherche Utrecht startte hierna een groot onderzoek en wist korte tijd later drie mannen aan te houden. In hun auto lag de gehavende monstrans in plastic gewikkeld. De monstrans was wel beschadigd en moest gerestaureerd worden. Ook is een van de sierstukken nog niet teruggevonden.

- advertentie -

Het altaarstuk is inmiddels gerestaureerd. Sinds mei is het weer in het Utrechtse museum te bewonderen.

Celstraffen geëist tegen monstransrovers

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: