Dark
Light

Vlaanderen heeft nieuwe erfgoedorganisatie: Herita

Auteur:
2 minuten leestijd

Vlaanderen is sinds vrijdag een erfgoedorganisatie rijker: Herita. De nieuwe organisatie wil een verbindende rol spelen tussen erfgoedzorgers en erfgoedliefhebbers. Aankomende zondag presenteert de nieuwe organisatie zich tijdens de Open Monumentendag voor het eerst aan het Vlaams publiek.

Logo van de nieuwe erfgoedinstelling
De nieuwe organisatie is opgericht op initiatief van Coördinatiecentrum Open Monumentendag Vlaanderen, Erfgoed Vlaanderen en het Forum voor Erfgoedverenigingen. Deze organisaties besloten in 2010 nauwer te gaan samenwerken. Begin dit jaar fuseerden de drie organisaties en sinds die tijd heeft men gewerkt aan de oprichting van erfgoedorganisatie Herita. Geet Bourgeois, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, over de nieuwe organisatie:

“Ik hoop dat Herita bijdraagt aan de verdere verbreding en versterking van het draagvlak voor ons erfgoed, onze erfgoedzorg en ons erfgoedbeleid. Herita moet steeds meer Vlamingen gevoelig maken voor de waarde van ons patrimonium en warm maken voor het behoud ervan. Door de werking van de National Trusts zijn erfgoed en erfgoedzorg een deel van de Engelse en Schotse identiteit geworden. Ik merk dat die zich echt betrokken voelen bij de erfgoedzorg en daar ook financieel aan bijdragen. Ik wens dat er in Vlaanderen een Herita-gevoel groeit dat vergelijkbaar is met het Engelse en Schotse Trust-gevoel.”

De nieuwe erfgoedorganisatie gaat zich bezighouden met het organiseren en behoud van erfgoed en benadrukt er voor alle erfgoedliefhebbers te willen zijn. Herita zorgt voor een aantal erfgoedsites die het publiek kan bezoeken, informeert erfgoedliefhebbers en organiseert activiteiten voor alle leeftijden en doelgroepen, met Open Monumentendag als hoogtepunt. Ook met vragen rond erfgoed kan het publiek voortaan bij Herita terecht. Het is straks ook mogelijk ‘vriend’ te worden van Herita. Deze ‘vrienden’ kunnen bijvoorbeeld gratis de erfgoedsites van Herita bezoeken en ontvangen nieuwsbrieven en publicaties.

De naam van de organisatie refereert aan het Engelse ‘heritage’, erfgoed dus. De organisatie:

“In het Frans, Spaans en Italiaans knipoogt Herita naar wat we met z’n allen geërfd hebben. Voor anderstaligen wordt het onmiddellijk duidelijk waar onze naam voor staat. Mooi meegenomen in dit tijdperk van groeiende globalisering.”

Vrijdag is ook het logo van de erfgoedorganisatie bekendgemaakt. Dit logo is een hedendaags wapenschild. Hiervoor is gekozen omdat deze schilden symbool staan voor gemeenschappen (landen, steden, gemeentes, families) en Herita graag wil uitgroeien tot dé grootste erfgoedfamilie van Vlaanderen. Bezoek voor meer informatie de website van Herita: www.herita.be

×