Dark
Light

VrijheidsmuseumWO2 definitief van de baan

Auteur:
1 minuut leestijd
Vrijheidsmuseum WO2
Vrijheidsmuseum WO2

Er komt definitief geen VrijheidsmuseumWO2. De provincie Gelderland, de gemeente Nijmegen en Stichting VrijheidsmuseumWO2 hebben deze week laten weten de stekker uit het project te trekken.

Volgens de drie partijen is er op dit moment onvoldoende steun om de plannen voor een vrijheidsmuseum door te zetten. De beslissing komt niet onverwacht. Begin deze maand trok het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) zijn steun voor het project al in en het vfonds was een van de grootste financiële partners. Het had zes miljoen euro voor het nieuwe museum gereserveerd, maar zag er geen heil meer in. Het fonds stoorde zich onder meer aan een gebrekkige samenwerking. Van de drie oorlogsmusea die het project oorspronkelijk zouden gaan trekken, waren er al twee na ruzie opgestapt.

Het Vrijheidsmuseum moest een overkoepelend museum over de Tweede Wereldoorlog worden. De drie mede-initiatiefnemers (Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek, het Oorlogsmuseum in Overloon en het Airborne Museum in Oosterbeek) zouden als museum gewoon open blijven, maar zich meer gaan richten op specifieke onderdelen van de oorlog, zoals de Slag om Arnhem en de tankslag bij Overloon.

Financiën

Twee maanden geleden presenteerde het nieuwe museum, dat voor een groot deel steunde op het toegezegde geld van het vfonds, een bedrijfsplan. Toen bleek ook dat de begroting nog lang niet rond was. Ook werden er vraagtekens gezet bij de 200.000 bezoekers die het museum aangaf te gaan trekken. Volgens critici was dat veel te positief ingeschat.

Gemeente, provincie en VrijheidsmuseumWO2 hebben deze week besloten het museumplan niet verder uit te gaan werken:

“Er is nog steeds brede – en zelfs groeiende – steun om vrijheid te herdenken en de discussie daarover levend te houden. Tegelijkertijd zijn er zorgen over de financiële uitdagingen en de vorm van samenwerking tussen de bestaande musea. Die zorgen voeren de boventoon in het publieke debat. Dat maakt het voor nu onmogelijk belangrijke voorwaarden, zoals voldoende financiële steun, voor een succesvolle voortzetting van het plan rond te krijgen.”

Provincie en gemeente hebben aangegeven zich wel te blijven inzetten voor initiatieven die het thema vrijheid onder de aandacht brengen. Dut bijvoorbeeld door het uitbouwen van bestaande initiatieven zoals de Liberation Route.

×