Vroegmiddeleeuws zwaard gevonden bij baggeren Vecht

1 minuut leestijd
Deel van het zwaard – Foto: Waternet
Deel van het zwaard – Foto: Waternet

Tijdens baggerwerkzaamheden is bij Maarssen een vroegmiddeleeuws slagzwaard gevonden. Het zwaard dateert uit de achtste eeuw. Dat meldt waterbeheerder Waternet.

Het zwaard voor de behandeling – Foto: Waternet
De Vecht wordt momenteel in zijn geheel gebaggerd. Het is voor het eerst dat dit gebeurt. Tijdens deze schoonmaak komt ook allerlei afval dat in de afgelopen eeuwen in de rivier is gegooid naar boven. Daartussen zitten veel oude vondsten die een beeld geven van hoe de mens door de tijd leefde met de rivier de Vecht.

De meest bijzondere vondst tot nu toe is een vroegmiddeleeuwse spatha: een stalen slagzwaard uit ongeveer 800 na Christus. Een dergelijk zwaard werd alleen gedragen door mannen van hoge rang. Om een zwaard als dit te verwerven was status en macht nodig. De kling is gesmeed (gedamasceerd) uit verschillende lagen ijzer, wat een soort staal vormt met mooie patronen.

De vondsten uit de Vecht stammen uit allerlei perioden: van de Romeinse Tijd tot de Tweede Wereldoorlog. Om de vondsten veilig te stellen heeft Waternet de archeologische begeleiding uitbesteed aan ADC ArcheoProjecten uit Amersfoort.

Het middeleeuwse zwaard is inmiddels geconserveerd en gerestaureerd. Vanaf 11 juni is het te zien in het Rijksmuseum van Oudheden, in een tijdelijke tentoonstelling samen met gelijksoortige zwaarden.

Het zwaard – Foto: Waternet

Ook interessant: Archeologische perioden | Historische tijdvakken
Overzicht van boeken over de Middeleeuwen

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×