Wielertentoonstelling in Apeldoorn

Opening van de Julianabaan, 1914 – Foto: Jurry Hulzebos
In Apeldoorn wordt later deze maand het WK Baanwielrennen gehouden. Naar aanleiding van dit evenement is in Apeldoorn een tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van het baanwielrennen in de Gelderse stad.

De tentoonstelling is samengesteld door Jurry Hulzebos en de Apeldoornse wielervereniging De Adelaar. Pronkstukken van de tentoonstelling zijn een stayersfiets uit de jaren vijftig en een derny van Joop Stakenburg uit de jaren zestig. Verder worden er veel wieleraccesoires tentoongesteldwaaronder tenues van De Adelaar, stayershelmen met oorkappen, leren stayerspakken met geschilderde letters en opgenaaide rugnummers.

- advertentie -

Ook worden er verschillende foto’s en krantenberichten getoond die een chronologisch beeld geven van de ontwikkeling van de sport in Apeldoorn. Zo zijn er bijvoorbeeld foto’s te zien van wielerbanen die Apeldoorn in de loop der tijd heeft gehad. Van de zogenaamde Julianabaan uit 1914 en de Adelaar uit begin jaren vijftig tot het huidige Omnisport. De foto’s en krantenberichten zijn afkomstig uit de collectie van de 84-jarige Apeldoorner Jurry Hulzebos.

De tentoonstelling is van 17 tot 21 maart en van 29 maart tot 16 april 2011 gratis te bekijken in het stadhuis van Apeldoorn. Van 23 tot en met 27 maart 2011 kunnen bezoekers van het WK Baanwielrennen de tentoonstelling bekijken in Omnisport Apeldoorn.


Wielerbaan de Adelaar in de jaren vijftig – Foto: Jurry Hulzebos

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: