Wrak WOI-duikboot blijkt wrak koopvaardijschip

Engelse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog (E1)
Engelse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog (E1)
Eerder deze maand meldde een visser dat hij bij Texel het wrak van een onderzeeboot uit de Eerste Wereldoorlog had gevonden. Bij nader inzien blijkt het echter om het wrak van een koopvaardijschip te gaan. Dat meldde de Texelse Courant afgelopen weekend.

Na bestudering van sonarbeelden werd eerder geconcludeerd dat het om de Engelse duikboot E36 ging. Die boot zonk op 19 januari 1917 na in aanvaring te zijn gekomen met een andere Engelse duikboot.

Omdat het gevaar bestond dat bij het wrak niet-ontplofte torpedo’s lagen, werd de afgelopen weken onderzoek gedaan. Deskundigen van de Northseadivers, die zijn aangesloten bij Stichting Maritiem Onderzoek Nederland, doken verschillende keren naar het wrak en ontdekten dat het om een koopvaardijschip gaat.

Hoe oud dat schip precies is, is volgens de Texelse Courant niet bekend. De wrakdelen liggen over een lengte van 220 meter verspreid.

- advertentie -

Overzicht van boeken over Nederlandse onderzeeboten

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: