Zandvoort wijst bezwaar ‘Buchenwald-hek’ af

2 minuten leestijd

Ontwerp van het hek zoals dat bij DWDD besproken werd
Wat de gemeente Zandvoort betreft kan de bouw van een hek dat doet denken aan het voormalige concentratiekamp Buchenwald gewoon doorgaan. Het door Studio Job ontworpen hekwerk komt op het landgoed Bentveld in de gemeente Zandvoort.

Het hek werd door kunst- en designcollectief Studio Job ontwikkeld voor een privéverzamelaar en kwam begin december in het nieuws tijdens twee uitzendingen van De Wereld Draait Door. In de ontwerptekening die in het programma werd getoond was prikkeldraad te zien, schoorstenen die doen denken aan de schoorstenen van



Ontwerp van het hek volgens de vergunning

vernietigingskampen en een bel met daarop de Latijnse tekst suum cuique (jedem das seine). Deze tekst stond tijdens de Tweede Wereldoorlog op de toegangspoort van concentratiekamp Buchenwald.

Het kunst- en designcollectief kwam na de uitzendingen bij DWDD, die voor nogal wat commotie zorgden, nog met een reactie. Bij het ontwerpen van het hekwerk waren Job Smeets en Nynke Tynagel, die samen Studio Job vormen, naar eigen zeggen op zoek gegaan naar hét icoon van een hek. Studio Job:

Je ontkomt dan niet aan de hekwerken en afrasteringen die rondom kampen en gevangenissen wereldwijd geplaatst zijn. Deze zijn daar om de vrijheid van haar bewoners te beperken. Vaak om het kwaad uit de maatschappij te filteren maar in een ander geval om bevolkingsgroepen te onderdrukken en zelfs pragmatisch uit te roeien. Wij kennen deze beelden allemaal: zij zijn onderdeel van de donkerste kant van ons collectieve geheugen. Guantanamo Bay, de Jappenkampen, kampen in Bosnië en natuurlijk de concentratiekampen uit de Tweede Wereldoorlog zijn stoffelijk geworden schrikbeelden. Zij zijn de tragische bewijzen van waartoe de samenleving in staat blijkt.

Het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) liet vrijdag weten een bouwstop te eisen. Ook wil de stichting dat de al geplaatste delen van het hek verwijderd worden. CIDI-directeur Ronny Naftaniel:

Dit kunstwerk is uitermate smakeloos. In Buchenwald zijn circa 50.000 mensen door de Nazi’s vermoord. […] Het neerzetten van een dergelijk hek is niet alleen stuitend voor de omwonenden, het toont ook een volstrekt gebrek aan respect voor de slachtoffers van Buchenwald en hun nabestaanden.

Volgens het CIDI zijn verschillende omwonenden van landgoed Bentveld ook tegen de bouw van het hek.

De gemeente Zandvoort gaf juni vorig jaar al een vergunning af voor plaatsing van het hekwerk. In deze vergunning werd echter niet vermeld dat er sprake was van verwijzingen naar de holocaust en ook de bel met daarop de tekst suum cuiqu (jedem das seine) werd in dit ontwerp niet vermeld.

De burgemeester van Zandvoort en wethouder Belinda Göransson zijn naar aanleiding van de commotie recent gaan kijken bij het landgoed en hebben ook gesproken met de opdrachtgever. De gemeente naar aanleiding van dit bezoek:

De gemeente heeft geconstateerd dat de beelden die via televisie worden verspreid onjuist zijn en niet overeenkomen met het ontwerp zoals aangegeven in de verleende vergunning. De gemeente is van mening dat het kunstwerk zoals vergund, niet aanstootgevend is en niet leidt tot verstoring van de openbare orde. Het is zeker een object dat, zoals kunst wel vaker doet, voor meerdere interpretaties vatbaar is.

Wat de gemeente Zandvoort betreft kan de bouw van het hek gewoon doorgaan. De bel met tekst komt er volgens wethouder Belinda Göransson niet en ook zou het gevlochten staal in het hek geen prikkeldraad verbeelden.

{slide=#1 Studio Job bij DWDD (6 december)}
Studio Job bij DWDD, uitzending 6 december


{/slide}

{slide=#2 Studio Job bij DWDD (7 december)}
Studio Job bij DWDD, uitzending 7 december


{/slide}

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×