Zeeuwse kaarten voor de VOC

Zeeuwse cartografie aan vergetelheid onttrokken
1 minuut leestijd

In oktober verschijnt er een boek over de kaartenmakers die in de zeventiende en achttiende eeuw werkzaam waren voor de Zeeuwse Kamer van de VOC. Uitgeverij Walburg Pers heeft dat bekendgemaakt.

De Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) had in de zeventiende en achttiende eeuw verschillende cartografen in dienst. Deze kaartenmakers moesten er voor zorgen dat zeelieden op reis konden gaan met een goed stel kaarten aan boord.

Over Amsterdamse kaartenmakers, zoals Willem Blaeu (1571-1638) en Isaak de Graaf (1668-1743), is al veel geschreven. Zeker niet alle VOC-kaarten werden echter door Amsterdamse cartografen vervaardigd. De Zeeuwse Kamer van de VOC had ook eigen cartografen in dienst, maar daar is vrijwel nooit over gepubliceerd. Maritiem historicus Ruud Paesie (1956) heeft onderzoek verricht naar de kaartenmakers van de Kamer Zeeland. In het in oktober bij Walburg Pers te verschijnen boek getiteld Zeeuwse kaarten voor de VOC wordt, zoals de uitgever het zegt, “ruim honderd jaar onbekende
Zeeuwse cartografie aan de vergetelheid onttrokken”.

Zeeuwse kaarten voor de VOC
Amsterdam had met de familie Blaeu een familiebedrijf van kaartenmakers. Ook Zeeland had zo’n familie. Rond 1670 werd landmeter Arent Roggeveen door de Zeeuwse VOC-bestuurders gevraagd om zeekaarten voor hen te gaan maken. Roggeveen was ook actief als wiskundige en astroloog en werd vooral bekend door zijn expeditieplannen naar Terra australis incognita (Onbekende Zuidland), het huidige Australië. Zijn jongste zoon, Jacob Roggeveen, zou die plannen uiteindelijk uitvoeren en tijdens de expeditie Paaseiland ontdekken.

De oudste zoon van Arent Roggeveen, Johan, nam zijn vaders cartografische werkzaamheden over. Johan Roggeveen werkte meer dan veertig jaar als kaartenmaker en werd na zijn dood op zijn beurt opgevolgd door zijn zoon: Abraham Anias. Historicus Paesie toont in zijn boek aan dat deze Anias de stiefzoon van Roggeveen was.

Boek: Zeeuwse kaarten voor de VOC

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×