Dark
Light

Zeven vorsten op nieuwe herdenkingsmunt

Auteur:
1 minuut leestijd

De nieuwe munt met daarop de portretten van zeven Nederlandse vorsten
De nieuwe munt met daarop de portretten van zeven Nederlandse vorsten
Op een speciale herdenkingsmunt ter ere van het tweehonderdjarig bestaan van het Nederlandse koningkrijk zijn de beeltenissen van zeven Nederlandse vorsten te vinden. Het ontwerp van de munt is dinsdag onthuld door de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM).

Het profiel van koning Willem-Alexander wordt weergegeven met een lint dat vervolgens naar binnen loopt en ook nog de portretten van zijn zes voorgangers creëert. Het is de eerste bijzondere munt 2 euromunt van Koning Willem-Alexander

De KNM geeft ook een muntset uit waarin twee eeuwen Koninkrijk worden vertolkt door zes vorsten. Deze set bevat vijf originele zilveren munten van Willem II, Willem III, Wilhelmina, Juliana en Beatrix en een replica van de inhuldigingspenning van Willem I.

De basis voor het huidige Koninkrijk der Nederlanden werd gelegd in 1813. De Prins van Oranje keerde toen terug naar Nederland. In 1815 werd hij ingehuldigd als koning Willem I ingehuldigd en ontstond de constitutionele monarchie. Eerder werd de onafhankelijkheid van Nederland op nationaal niveau herdacht in 1863, 1913 en 1963.

Koning Willem I was overigens niet de eerste koning van Nederland, dat was konink Lodewijk Napoleon, de jongere broer van Napoleon Bonaparte.

×