Donderdag arriveert een dubbeldekkerbus van een bordeel uit Zundert in Het Spoorwegmuseum in Utrecht. De bus is onderdeel van de tentoonstelling ‘Parijs is nog ver, Nederlanders in de Tour’ die op 16 april open gaat voor publiek.
De Sauna Diana bus was in de jaren tachtig de eerste ploegenbus in de Tour de France en een echte bezienswaardigheid. De Engelse dubbeldekkerbus van de seksclub van Corry en Frans Siemons uit Zundert volgde zoon Jan die vijf keer de Tour de France reed. Tegenwoordig is een super-de-luxe ploegenbus niet meer weg te denken in de Tour.
Ploegenbus
De ploegenbus werd in de jaren tachtig een nieuw fenomeen in de Tour de France. Voor die tijd kleedden renners zich achter een auto om en moesten na de finish naar het hotel om te douchen. Dat een bordeel in het wielrennen verscheen is te danken aan de wielrennende broers Siemons. Ouders Frans en Corry volgden hun zoons in de koers en kochten daarvoor een oude Engelse dubbeldekker. Sauna Diana sponsorde zelfs enige tijd een amateur wielerploeg. Toen zoon Jan de Tour de France ging rijden volgden zijn ouders hem met de bus. Bij de profploegen groeide het besef dat zo’n ploegenbus zo gek nog niet was.
In de tentoonstelling ‘Parijs is nog ver, Nederlanders in de Tour’ vormt de bus het decor voor de thema’s eten, verzorging en materiaal. Ander Tijden Sport maakte een speciale aflevering over de Sauna Dianabus: ‘Hoe een bordeel de Tour binnenreed’. Een verkorte versie van deze documentaire is te zien in de tentoonstelling.
- Tentoonstelling: ‘Parijs is nog ver, Nederlanders in de Tour’
- Boek: Handboek Tour de France 2015