Week van de koloniale geschiedenis

Zwaard gestolen van graf Abraham Lincoln

Dieven hebben een koperen zwaard van de graftombe van de Amerikaanse president Abraham Lincoln gestolen. De diefstal werd afgelopen week ontdekt.

Abraham Lincoln
Een medewerker van de Oak Ridge Cemetery in Springfield ontdekte afgelopen week dat bij een beeld van een artillerieofficier uit de Amerikaanse Burgeroorlog een zwaard ontbrak. Dit beeld staat bovenop de tombe in Springfield, Illinois.

Volgens een woordvoerder van de begraafplaats is het meer dan honderd jaar geleden dat de laatste rustplaats van de Amerikaanse president bezocht werd door dieven. Ook toen werd het zwaard van de artillerieofficier gestolen maar dat was toen nog van brons.

Vermoed wordt dat het ongeveer een meter lange zwaard tussen september en begin november van de tombe is gehaald. Het beeld van artillerieofficier staat op het balkon van het grafmonument. Voor toeristen is dit deel niet toegankelijk. Vermoedelijk heeft de dief zijn slag ’s nachts geslagen want overdag is er veel toezicht.

- advertentie -

Abraham Lincoln (1809-1865) was de zestiende president van de Verenigde Staten. Hij regeerde van 1861 tot 1865 en werd vaak liefkozend Abe genoemd. Gedurende Lincoln’s presidentschap woedde de burgeroorlog. Lincoln vertegenwoordigde de noordelijke staten. Op Goede Vrijdag van het jaar 1865 werd hij in een schouwburg in Washington neergeschoten door John Wilkes Booth, een toneelspeler en zuidelijk activist. De president overleed een dag later aan zijn verwondingen.

In Springfield werd Lincoln op 4 mei bijgezet in de familiekelder op het Oak Ridge kerkhof. Ook zijn vrouw, Mary Todd Lincoln, en drie van zijn vier zonen liggen hier begraven.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: