Dark
Light

Zwaard gestolen van graf Abraham Lincoln

Auteur:
1 minuut leestijd
Het graf van Abraham Lincoln (CC BY-SA 3.0 - wiki)
Het graf van Abraham Lincoln (CC BY-SA 3.0 - wiki)

Dieven hebben een koperen zwaard van de graftombe van de Amerikaanse president Abraham Lincoln gestolen. De diefstal werd afgelopen week ontdekt.

Abraham Lincoln
Een medewerker van de Oak Ridge Cemetery in Springfield ontdekte afgelopen week dat bij een beeld van een artillerieofficier uit de Amerikaanse Burgeroorlog een zwaard ontbrak. Dit beeld staat bovenop de tombe in Springfield, Illinois.

Volgens een woordvoerder van de begraafplaats is het meer dan honderd jaar geleden dat de laatste rustplaats van de Amerikaanse president bezocht werd door dieven. Ook toen werd het zwaard van de artillerieofficier gestolen maar dat was toen nog van brons.

Vermoed wordt dat het ongeveer een meter lange zwaard tussen september en begin november van de tombe is gehaald. Het beeld van artillerieofficier staat op het balkon van het grafmonument. Voor toeristen is dit deel niet toegankelijk. Vermoedelijk heeft de dief zijn slag ’s nachts geslagen want overdag is er veel toezicht.

Abraham Lincoln (1809-1865) was de zestiende president van de Verenigde Staten. Hij regeerde van 1861 tot 1865 en werd vaak liefkozend Abe genoemd. Gedurende Lincoln’s presidentschap woedde de burgeroorlog. Lincoln vertegenwoordigde de noordelijke staten. Op Goede Vrijdag van het jaar 1865 werd hij in een schouwburg in Washington neergeschoten door John Wilkes Booth, een toneelspeler en zuidelijk activist. De president overleed een dag later aan zijn verwondingen.

In Springfield werd Lincoln op 4 mei bijgezet in de familiekelder op het Oak Ridge kerkhof. Ook zijn vrouw, Mary Todd Lincoln, en drie van zijn vier zonen liggen hier begraven.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×