5000 jaar oude speelstenen gevonden

Een aantal van de gevonden speelstenen

Een aantal van de gevonden speelstenen

Archeologen hebben in Turkije negenenveertig stenen gevonden die mogelijk gebruikt zijn bij een bordspel. De in verschillende kleuren geschilderde stenen hebben onder meer de vorm van dieren en piramides.

Koningsspel van Ur - Foto: CC

Koningsspel van Ur – Foto: CC


De naar schatting vijfduizend jaar oude stukken zijn door medewerkers van de Ege Universiteit gevonden tijdens een opgraving bij Başur Höyük, een berg in het zuidoosten van Turkije, in de buurt van de stad Siirt. Behalve beeldjes zijn er ook dobbelstenen gevonden.

Een van de wetenschappers zegt tegenover Discovery News dat bij opgravingen in Tell Brak in Syrië en Jemdet Nasr in Irak soortgelijke stenen zijn gevonden. Volgens deze onderzoeker lijkt het erop dat in Turkije een complete set speelstenen van een soort schaakspel is gevonden. Of de stenen inderdaad bij elkaar horen of dat het om stenen van verschillende spellen gaat is echter nog niet duidelijk.

Op de website van Discovery News zijn een aantal foto’s van de in Turkije gevonden speelstukken te vinden.

- advertentie -

Koningsspel van Ur

Tot nu toe was het koningsspel van Ur een van de oudst bekende bordspelen ter wereld. Dit spel werd in de jaren twintig van de vorige eeuw ontdekt door archeoloog Sir Leonard Wooley tijdens een opgraving in Ur, een historische stad in het zuiden van het huidige Irak. De archeoloog vond verschillende van deze spellen in de graftombes van rijke Sumeriërs.

Dit spel, waarvan nog altijd niet precies bekend is hoe het gespeeld werd, is ongeveer 4800 jaar oud. Het spel wordt beschouwd als een voorloper van backgammon.

Kaart van Enkhuizen uit 1652 – Joan Blaeu
De opgraving in Enkhuizen - Foto: Archeologie West-Friesland,…
Pompeii, still uit de teaser
In februari gaat de film Pompeii in première. De makers hebben deze…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: