Advies: ‘Laat beeld Zadkine op Plein 1940 staan’

'De Verwoest Stad' van Ossip Zadkine

‘De Verwoest Stad’ van Ossip Zadkine

In Rotterdam wordt momenteel gediscussieerd over een mogelijke verplaatsing van het monument De verwoeste stad van Ossip Zadkine. Er zijn mensen die willen dat het beeld een andere plek krijgt, op het plein voor het nieuwe Centraal Station. Het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (CBKR) adviseert de gemeente Rotterdam nu echter om het beeld niet te verplaatsen.


Het CBKR is van mening dat het karakter van het beeld niet goed te verenigen is met de dynamische plaats voor het Centraal Station. Het beeld zou daar aan zeggingskracht verliezen. Het centrum schrijft onder meer:

“Naar ons oordeel is er geen reden om het beeld te verplaatsen die opweegt tegen de functie van het beeld en de gegroeide relatie met Plein 1940. De stad heeft ankerpunten nodig die blijven zoals ze zijn. Een sobere plek, een beetje in de verdrukking misschien maar ook de wederopbouw van de stad verhalend, de bijbehorende sokkel die goed bij het plein past, het iets hogere plateau van het plein – beeld en plek horen bij elkaar.”

Wel adviseert het centrum de gemeente om De verwoeste stad bekender te maken bij het grote publiek. Dit bijvoorbeeld door het beeld op te nemen in een historische route.

De verwoeste stad werd gemaakt naar aanleiding van het bombardement op Rotterdam in mei 1940. Het werd op 15 mei 1953 onthuld. Het bronzen beeld van kunstenaar Ossip Zadkine stelt een man zonder hart voor. Dit staat symbool voor het hart van Rotterdam dat bij het bombardement van 1940 werd vernietigd. De stad kreeg het beeld cadeau van de directie van de Bijenkorf. Veel Rotterdammers noemen het beeld Jan Gat.

- advertentie -
Bevrijding van GroningenDe stad Groningen liep tijdens de…
Kameraden - De Wehrmacht van binnenuit
Kameraden - De Wehrmacht van binnenuitZo'n 4000 Duitsers…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: