Amsterdamse kunstgalerie verkoopt ‘Mein Kampf’

Ondanks een landelijk verbod kan in een Amsterdamse kunstgalerie het beruchte boek Mein Kampf van Adolf Hitler gewoon gekocht worden. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag.


Mein Kampf

Mein Kampf

In de krant erkent Michiel van Eyck van de Totalitarian Art Gallery dat hij het beruchte boek van Adolf Hitler verkoopt. Hij legt ze niet in de etalage ze maar staan in de winkel wel gewoon op de boekenplank. De galeriehouder weet dat het boek officieel niet verkocht mag worden. Volgens hem gaat het echter om historisch materiaal dat goed bij zijn collectie past. Bovendien vindt Van Eyck het goed om het verkoopverbod ter discussie te stellen.

Voor de volledigheid zegt de galeriehouder er nog wel bij dat hij boek niet vanuit een ideologie verkoopt. Wie het boek bij hem wil kopen moet er ongeveer honderdvijftig euro voor neerleggen.

NRC zocht ook contact met het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Een woordvoerder van dit instituut stelt dat de galeriehouder vervolgd kan worden zodra er aangifte tegen hem is gedaan.

- advertentie -

‘Mijn Kamp’

Adolf Hitler deed in Mein Kampf, met hulp van zijn secretaris Rudolf Hess, zijn ideeën over Duitsland, ras en politiek uit de doeken. In 1939 verscheen in Nederland een vertaling onder de titel Mijn kamp. Dit in een oplage van ongeveer 110.000 exemplaren. In 1974 werd handel en herdruk van het boek in Nederland verboden.

September 2007 werd in Nederland druk gediscussieerd over de vraag of het Mein Kampf-verbod opgeheven moest worden. Toenmalige minister Plasterk liet toen weten dat het boek wat hem betreft vrij verkrijgbaar zou moeten zijn. Een kleine Kamermeerderheid (83 van de 150 zetels) was het daar toen echter niet mee eens, waardoor handel en herdruk van Mein Kampf in Nederland nog steeds verboden is.

De domeinnaam www.meinkampf.nl is geregistreerd door het Nederlandse ministerie van Algemene Zaken.

Foto van een willekeurige vliegtuigbomEen vliegtuigbom uit de…
Mein KampfFederatief Joods Nederland (FJN) gaat aangifte doen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: