Beeld ‘De verwoeste stad’ mogelijk verplaatst

'De Verwoest Stad' van Ossip Zadkine

‘De Verwoest Stad’ van Ossip Zadkine

Het bekende monument De verwoeste stad van Ossip Zadkine wordt mogelijk verplaatst. Momenteel staat het beeld nog op Plein 1940 maar veel Rotterdammers zijn voor een verplaatsing naar een plein voor het nieuwe Centraal Station.

De verwoeste stad werd gemaakt naar aanleiding van het bombardement op Rotterdam. Het werd op 15 mei 1953 onthuld. Het bronzen beeld stelt een man zonder hart voor. Dit staat symbool voor het hart van Rotterdam dat bij het bombardement van 1940 werd vernietigd. De stad kreeg het beeld cadeau van de directie van de Bijenkorf.

Veel Rotterdammers noemen het beeld Jan Gat. In de stad is momenteel discussie gaande over de plaats van het beeld. Veel Rotterdammers vinden dat het beeld een prominente plek bij het nieuwe Centraal Station verdient.

De gemeente laat nu onderzoeken of verplaatsing cultuurhistorisch en technisch haalbaar is. Ook wordt gekeken of de nabestaanden van kunstenaar Ossip Zadkine geen bezwaren hebben tegen een verplaatsing.

- advertentie -

‘De verwoeste stad’ mogelijk verplaatst

monuments-men-560[1]
Monumentenofficier James Rorimer bij slot Neuschwanstein, een opslagplaats…
[caption id="attachment_40304" align="alignleft" width="265"] Kamikazeaanval op de USS Bunker HillIn China is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: