Beieren stemt toch in met kritische uitgave Mein Kampf

De Duitse deelstaat Beieren, eigenaar van de auteursrechten van Mein Kampf, gaat toch akkoord met de uitgave van een wetenschappelijke heruitgave van het beruchte boek van Adolf Hitler.


Het Institut für Zeitgeschichte in München is al langer van plan om het boek opnieuw uit te brengen. Deze editie moet wetenschappelijk commentaar bevatten. Beieren zag aanvankelijk wel iets in zo’n wetenschappelijke uitgave maar na kritiek, van onder meer de Israëlische president Peres, kwam men hierop terug. De deelstaat zette de financiering van de wetenschappelijke uitgave stop en trok toestemming voor publicatie in.

Dat de deelstaat nu alsnog instemt met een heruitgave is opvallend. In december gaf de premier van de deelstaat nog aan dat het uitgeverijen voor de rechter zou dagen als die in 2015 (als het auteursrecht vervalt) het boek opnieuw zouden uitgeven.

Duitsland, ras en politiek

Mein Kampf kwam oorspronkelijk in 1925 uit. Hitler tekende er, met hulp van zijn secretaris Rudolf Hess, zijn ideeën over Duitsland, ras en politiek in op.

- advertentie -

In 1939 verscheen in Nederland een vertaling onder de titel Mijn kamp. Dit in een oplage van ongeveer 110.000 exemplaren. In 1974 werd handel en herdruk van het boek in Nederland verboden. September 2007 werd in Nederland druk gediscussieerd over de vraag of het Mein Kampf-verbod opgeheven moest worden.

Lees ook: Hef dat ‘Mein Kampf’-verbod eindelijk eens op

Monument van de 102.000 stenen in WesterborkHet Nederlands…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: