BHIC zet vijfduizend ‘papieren juweeltjes’ online

Kaart van ’s-Hertogenbosch en omgeving met de belegering van de stad door Fredrik Hendrik in 1629, kopergravure – Foto: BHIC

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in Den Bosch zet vijfduizend historische kaarten, prenten en tekeningen uit haar collectie online. Inmiddels zijn er al 4500 kaarten gepubliceerd. Binnenkort komen daar nog ongeveer vijfhonderd kaarten en prenten bij.

Het BHIC heeft naar eigen zeggen een keuze gemaakt uit de meest bijzondere en zeldzame exemplaren uit de collectie. De kaarten omvatten de hele provincie Noord-Brabant en zijn voor iedereen vrij toegankelijk op www.bhic.nl/kaarten.Te zien zijn onder meer manuscriptkaarten (handgetekend in inkt en aquarel), kleurenlithografieën, kaarten die dienden voor militaire en cartografische doeleinden, maar ook uniek kaartmateriaal waarop belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van Noord-Brabant zijn opgetekend.

- advertentie -

Een van de bijzonder stukken is een kaart uit 1715 van Nicolaus Visscher. Op deze kaart is een tekening te vinden van de vier Maaspolders tussen Oss en ’s-Hertogenbosch. Visscher betitelde de kaart zelf als volgt:

Seer net gemeete kaarte van de respective polders mase en achterdijken met der selver sluysen, wateringen, weg slooten, stegen en wegen, In den quartiere van Maasland, gelegen aan de rivier de Mase en in de Mayerye van ’s-HertogenbosscheGedigitaliseerd zijn onder meer rivier- en polderkaarten van het archief van Waterschap De Maaskant en series kadastrale kaarten met daarop tekeningen van oude Brabantse kastelen, landgoederen en villa’s.

Alle kaarten zijn online op plaatsnaam te doorzoeken. Omdat de kaarten op ware grootte zijn ingescand kan er ook flink ingezoomd worden. Geïnteresseerden kunnen eventueel een afdruk bestellen. Per scan moet hiervoor vijf euro betaald worden.

De kerk van Oud-Zevenaar - Foto: Lieske MeimaMet een…
kasteel-de-haar-glamour
De restauratie van kasteel de Haar bij het Utrechtse dorpje Haarzuilens is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: