Bijna 1200 foto’s Nijmeegse Vierdaagse online toegankelijk gemaakt

Manschappen van de Koloniale Reserve tijdens de vierdaagse van Nijmegen – Foto: Regionaal Archief Nijmegen

Het Regionaal Archief Nijmegen heeft onlangs ruim duizend historische foto’s van de Nijmeegse Vierdaagse online toegankelijk gemaakt. De foto’s zijn onder meer afkomstig uit het archief van de KNBLO, een grote wandelsportorganisatie.

Het archief van de KNBLO werd onlangs, samen met het archief van het Evenementenbureau Vierdaagsefeesten overgedragen aan het regionale archief. Bijna twaalfhonderd foto’s uit deze archieven zijn nu beschikbaar gemaakt als Open Cultuurdata.

Voor de foto´s, die allemaal voor 1941 zijn gemaakt, is het auteursrecht vervallen. Ze zijn te bekijken via de digitale studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen. Volgen het archief geven de foto’s een mooi beeld van de Nijmeegse vierdaagse van vóór de Tweede Wereldoorlog.

Minder massaal en nog zonder de inmiddels onlosmakelijk verbonden vierdaagsefeesten maar zeker niet met minder plezier bij de wandelaars.

Uitgaven over de Nijmeegse Vierdaagse:

- advertentie -

Enkele afbeeldingen uit het archief:

Vierdaagse van 1936 / Nationaal Jongeren Verbond – Collectie KNBLO / Regionaal Archief Nijmegen

Groep militairen die deelneemt aan de 1e Vierdaagse van begin september 1909 – Regionaal Archief Nijmegen

Tijdens de 18e vierdaagse gaat eerste luitenant Van Hattum als trommelaar voorop bij het 15e regiment infanterie. Daarbij rookt hij een sigaret, 1928 – Collectie KNBLO / Regionaal Archief Nijmegen

Aan het einde van de 18e vierdaagse neemt Hauptmann Ottenbacher de vierdaagse-kruisen in ontvangst, 1928 – Collectie KNBLO / Regionaal Archief Nijmegen

Twee burgerdeelnemers op het parcours van 55 kilometer onderweg tijdens de 20e vierdaagse, 1930 – Collectie KNBLO / Regionaal Archief Nijmegen

Drie jeugdige deelnemers en hun verzorger onderweg tijdens de 20e vierdaagse in Wijchen, 1930 – Collectie KNBLO / Regionaal Archief Nijmegen

swastika-prullenbak
Foto: stock.xchngEen op de drie docenten in het voortgezet…
Foto's van de executie die vorig jaar opdoken -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: