Blote vrouw beroemde PSP-poster overleden

De beroemde poster van de PSP met daarop de foto van Hendrik Jan Koldeweij

Saskia Holleman, de vrouw die begin jaren zeventig naakt op een beroemde verkiezingsposter van de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP) stond, is deze week op 68-jarige leeftijd overleden. Dat meldt onder meer de NOS.

De foto op de verkiezingsposter was gemaakt door Hendrik Jan Koldeweij voor het blad van de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming (NVSH). De destijds vijfentwintigjarige Holleman wist niet dat de afbeelding gebruikt zou worden voor de PSP-poster. Ze was het daar ook niet mee eens en maakte bezwaar. De zaak werd uiteindelijk afgekocht voor 1250 gulden.

Holleman was hierna onder meer te zien in verschillende musicals. Later werd ze advocaat.

- advertentie -

De poster leverde de PSP overigens geen verkiezingsoverwinning op. De partij verloor bij de parlementsverkiezingen van 1971 twee van de vier zetels.

Gerelateerde boeken:

Foto: CC/Antoine TaveneauxDe Raad van Kerken (RvK) heeft vrijdag…
Centraal tandwiel van het Antikythera mechanisme - Nationaal Archeologisch…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: