Dark
Light

Brief van Michiel de Ruyter (1607-1676)

Verdieping van Nederland
1 minuut leestijd
Brief van Michiel de Ruyter , 1661 - Koninklijk Bibliotheek
Brief van Michiel de Ruyter , 1661 - Koninklijk Bibliotheek

Michiel de Ruyter
Michiel de Ruyter
Deze brief van Michiel Adriaensz. de Ruyter dateert uit 1661, een betrekkelijk rustig jaar. Er was vrede met Engeland en ook de Noordse oorlogen waren ten einde. De Republiek speelde daarin een sleutelrol. De Ruyter had door de verovering van het strategisch belangrijke eiland Funen in de Sont een belangrijke rol vervuld in de strijd tussen Zweden en Denemarken.

Die vrede bood de Staten-Generaal de mogelijkheid om De Ruyter uit te zenden voor een expeditie tegen de Algerijnse en Turkse piraten in de Middellandse zee die de handel veel schade berokkenden. Op 26 mei 1661 koos de vice-admiraal met tien schepen zee. De vloot werd gehinderd door een zware mist waardoor men elkaar soms met tromgeroffel, trompetten, kanonschoten en musketvuur voor aanvaringen moest behoeden. In deze brief gelast De Ruyter de kapiteins goed op te letten.

Vorige topstuk | Volgende topstuk

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: een brief van Michiel de Ruyter. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

 

×