Canadese (70) brengt gestolen dakpan uit Pompeii terug

Vijftig jaar nadat een Canadese vrouw een dakpan uit de Romeinse ruïnestad Pompeii stal, besloot ze terug te reizen om het artefact terug te retourneren. De 70-jarige vrouw verklaarde aan de Italiaanse autoriteiten dat ze enorm veel spijt had van haar daad.


De vrouw uit Montreal, die Italiaanse voorouders heeft, bezocht de beroemde ruïnestad vijftig jaar geleden tijdens haar huwelijksreis. Het was voor het eerst dat ze het land bezocht en besloot een aandenken aan Italië mee naar huis te nemen.

De diefstal drukte echter zo zwaar op het geweten van de vrouw dat die onlangs besloot opnieuw naar Italië te reizen. Dit keer om de dakpan terug te brengen. Tegenover de politie van Napels verklaarde de vrouw de zaak graag recht te willen zetten. De Canadese kreeg geen boete. De politie besloot in plaats daarvan om de zaak in de publiciteit te brengen om zo extra aandacht te krijgen voor de diefstal van historische artefacten. Haar naam is niet bekend.

Handel

De vrouw woonde lange tijd in China en hoorde daar over bijzondere historische objecten die in de loop der tijd het land uitgesmokkeld zijn. Op veilingen worden geregeld zeer hoge bedragen betaald om de oorspronkelijk Chinese objecten weer naar China te krijgen. Dit alles zette de vrouw aan het denken over haar eigen diefstal, jaren daarvoor.

- advertentie -

Er worden geregeld objecten uit Pompeii gestolen. September dit jaar werden nog twee Amerikaanse toeristen aangehouden op het vliegveld van Rome. Het duo probeerde een stuk steen uit Pompeii het land uit te smokkelen.

Nederlande UNIFIL-basis in 1981
Militairen die tussen 1979 en 1985 actief waren in Libanon, krijgen hoogstwaarschijnlijk…
Uitgeverij Elsevier
De vereniging van Nederlandse universiteiten (VSNU) ligt in de clinch met uitgeverij…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: