De extreem lange baard van Hans Langseth

Hans Langseth besloot op een dag om zich maar niet te scheren. Dit beviel hem kennelijk wel want hij hield het erg lang vol. Tot aan zijn dood om precies te zijn. De baard van de Noor was bij zijn overlijden in 1927 maar liefst 5 meter en 33 centimeter lang. Hans Langseth boekte er een wereldrecord mee.

Wie vandaag de dag een lange baard heeft, zal moeite hebben om een plek op de arbeidsmarkt te veroveren. Hipsterbaardjes zijn al een tijdje in, maar de baard van Hans Langseth was natuurlijk andere koek. Een voordeel: als je baard extreem lang is vind je vanzelf werk. Dan kun je namelijk het circus in. Dit was ook precies was Hans Langseth deed. Hij verhuisde naar Amerika en reisde vervolgens zijn nieuwe thuisland door met een circus. Onderstaande foto maakt verder duidelijk dat ook kinderen zich prima met hem vermaakten. Die konden zijn baard gebruiken als springtouw.

Toen de Noor op 81-jarige leeftijd overleed, werd hij uiteraard netjes begraven. Maar eerst werd hij geschoren. De baard van Hans Langseth wordt sinds 1967 bewaard bij het Smithsonian Instituut in Amerika.




Medewerkers van het Smithonian Instituut met de baard van Hans Langseth (Foto Smithsonian)

Medewerkers van het Smithonian Instituut met de baard van Hans Langseth (Foto Smithsonian)

Een jong meisje is aan het touwtje springen met de baard van Hans Langseth, ca. 1920 - Wellcome Library, London. Wellcome Images, CC BY 4.0

Een jong meisje is aan het touwtje springen met de baard van Hans Langseth, ca. 1920 – Wellcome Library, London. Wellcome Images, CC BY 4.0




IJzeren gezichtshelm van een ruiter. De buitenkant van de helmkap was bedekt met vlechtbandversiering van paardenhaar. Het gezichtsmasker was oorspronkelijk verzilverd. Gevonden op het Kops Plateau in Nijmegen, midden van de eerste eeuw. (Valkhof)
Vanaf komend najaar is in Museum Het Valkhof in Nijmegen de tentoonstelling…
Portrettengalerij van het Letterkundig Museum - cc
Schrijver Adriaan van Dis heeft een brandbrief gestuurd naar minister Bussemaker van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele app



Geschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:



Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisser



Download onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: