Dertiende-eeuwse pauselijke oorkonde gevonden in Nijmegen

De dertiende-eeuwse pauselijke oorkonde uit Gent

De dertiende-eeuwse pauselijke oorkonde uit Gent

Vorige maand is in het Katholiek Documentatiecentrum van de Radboud Universiteit Nijmegen onverwacht een oorkonde uit 1292 opgedoken, afkomstig uit Gent. Het gaat om een perkamenten oorkonde, waarin paus Nicolaas IV toestemming geeft voor de stichting van het Clarissenklooster Beaulieu in Petegem, België. Hoe het stuk in Nijmegen terecht is gekomen, is een raadsel.


Paus Nicolaas IV

Paus Nicolaas IV

Toen een computersysteem van het Katholiek Documentatiecentrum (KDC) vorige maand vervangen werd, hadden medewerkers een paar weken lang tijd voor achterstallige opruimwerkzaamheden. ‘We krijgen hier regelmatig dozen met allerlei spullen, met de mededeling “gooi maar weg wat je niet kunt gebruiken”’, aldus Lodewijk Winkeler, hoofd KDC. ‘Zo’n doos was het en die stond al jaren in het magazijn. Er zaten oude affiches in en dergelijke. En helemaal onderin deze oorkonde.’

Archief-Beaulieu

Historicus Arthur Bruls, die de doos uitspitte, zag direct dat het om een perkamenten oorkonde ging en kon het handschrift ook lezen. Hij ging op internet verder op zoek en ontdekte dat het stuk hoorde bij het archief-Beaulieu, dat wordt bewaard in het Rijksarchief in Gent.

Hoe het kan dat de oorkonde vanuit Gent in Nijmegen terecht is gekomen, is onduidelijk. Winkeler: ‘Het moet wel uit Gent zijn meegenomen. Dat hoeft niet met kwade bedoelingen te zijn gebeurd: vroeger kwam het vaker voor dat wetenschappers stukken meenamen naar huis om ze daar verder te bestuderen. Hoe het hier gegaan is, weten we niet. En ik vermoed dat we er ook nooit meer achter komen.’

- advertentie -

Voor het KDC, dat verzamelt vanaf 1800, heeft de oorkonde geen waarde. ‘Maar sowieso is het gebruikelijk om archieven zo veel mogelijk als een geheel te bewaren, of zonodig die situatie te herstellen. Vandaar dat we het stuk binnenkort aan de collega’s van het Rijksarchief Gent zullen overdragen.’ Die collega’s hebben al verheugd gereageerd op de terugkeer van het, voor hen, waardevolle stuk.

SlavernijVijftien staatshoofden uit de Cariben, verenigd in de…
Veroordeling van William Wallace (Daniel Maclise)
Vijf opmerkelijke executies (deel 2) Het fenomeen doodstraf levert genoeg stof op…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: