Dark
Light

Edith Frank-Holländer, de moeder van Anne Frank

Auteur:
1 minuut leestijd
Edith Frank-Holländer, de moeder van Anne Frank
Edith Frank-Holländer, de moeder van Anne Frank

Edith Frank-Holländer – Foto: anne Frank Huis
In het Anne Frank Huis in Amsterdam is sinds maandag een tentoonstelling te zien over de moeder van Anne Frank: Edith Frank-Holländer (1900-1945).

De tentoonstelling werd maandag geopend door Dorothy Fraifeld Jenkins-Kronheim, dochter van Edith Franks nicht Irene Kronheim-Holländer. Zij kwam speciaal voor de opening vanuit de Verenigde Staten naar Nederland. Tijdens de openingsbijeenkomst vertelde ze over haar moeders vriendschap met Edith.

De meeste mensen weten niet veel meer over Edith Frank dan wat haar jongste dochter Anne over haar schrijft. Het Anne Frank Huis heeft nu een tentoonstelling samengesteld rond de moeder van Anne Frank. Aan de hand van (film)getuigenissen, foto’s, brieven en objecten kunnen museumbezoekers Edith Frank de komende maanden beter leren kennen.

Er worden onder meer foto’s uit de periode 1915 en 1922 getoond waarop een vrolijke, jonge Edith Frank te zien is. Deze foto’s zijn bewaard gebleven dankzij Irene Holländer, een nicht en vriendin van Edith, die in 1937 naar Peru emigreerde en haar foto’s meenam. Het Anne Frank Huis kreeg de foto’s onlangs in langdurig bruikleen van Eduardo Fraifeld, een kleinzoon van Irene Holländer. Het Anne Frank Huis:

Edith lijkt ook later, nadat Margot en Anne geboren zijn, gelukkig en vol vertrouwen. De emigratie in 1933 naar Nederland maakt een einde aan de onbezorgde tijd. Edith kan moeilijk wennen aan haar nieuwe leven. Uit haar brieven blijkt dat zij haar familie en vrienden mist en zich zorgen maakt over de situatie in nazi-Duitsland.

Anne Frank liet zich in haar dagboek vaak niet erg positief uit over haar moeder. Ze schreef veel lovender over haar vader Otto en gaf geregeld aan haar moeder afstandelijk en hard te vinden. Tegen het einde van de onderduikperiode werd Anne Frank wat milder en kreeg ze meer begrip voor haar moeder. In de tentoonstelling vertellen getuigen over de band tussen moeder en dochter, voor en na de onderduik. Zo vertelt Lenie de Jong-Van Naarden bijvoorbeeld over de tijd in Auschwitz.

Anne en haar zus Margot werden in november 1944 naar Bergen-Belsen gedeporteerd. Edith Frank bleef achter in Auschwitz en overleed daar op 6 januari 1945.

De tentoonstelling Edith Frank-Holländer. Annes moeder loopt tot 15 maart 2012

×