Herdenking opstand Sobibor in Verzetsmuseum Amsterdam

Treinstation van Sobibor (foto: Jacques Lahitte)

Treinstation van Sobibor (foto: Jacques Lahitte)

Naar aanleiding van de herdenking van de opstand in het vernietigingskamp Sobibor op 14 oktober 1943 organiseert Stichting Sobibor samen met Verzetsmuseum Amsterdam in oktober een themabijeenkomst. Thema van de bijeenkomst is: Wat te doen als overlevenden van de Sjoa er niet meer zijn om over de oorlog te vertellen?.


Tijdens deze middag, die geleid wordt door presentatrice en journaliste Clairy Polak, wordt onder meer gesproken over hoe de boodschap van de Holocaust overgebracht kan worden en wordt bekeken waar jongeren zich mee kunnen identificeren.

Susanne Knittel gaat in op de betekenis en representatie van ooggetuigenverslagen. Ook Erik Somers, lid van de expertgroep Herinrichting Sobibor (VWS), is aanwezig. Hij is als historicus verbonden aan het NIOD en promoveerde dit jaar op de herinnering en verbeelding van de oorlog in musea. Hij constateert een toenemende behoefte aan authenticiteitsbeleving en zal ingaan op de museale verbeelding van oorlog en vervolging.

De themabijeenkomst vindt plaats op zondag 19 oktober 2014 en begint om 15:30 uur. Bezoek voor meer informatie en aanmelding de website van het Verzetsmuseum.

- advertentie -
Zilverpapier - Foto: stck.xchng
Een herinnering van Rob Fransman (1940) aan zijn onderduiktijd De grote onderduikers…
Jules Schelvis (Carlo Huffener, 6 juni 2014)
Jules Schelvis is klaar met zijn veelbesproken concerttournee ‘Er reed een trein…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: