De Ilias – Het beroemde werk van Homerus

Bladzijde uit de Ilias, rond 500

Bladzijde uit de Ilias, rond 500

De Ilias, een epos dat wordt toegeschreven aan de Griekse dichter Homerus, beschrijft een korte periode uit de Trojaanse oorlog, de grootste oorlog uit de Griekse tijd. De Grieken probeerden de stad Troje te veroveren op de Trojanen. Een moeilijke opgave, vanwege de dikke muren om de stad (volgens de mythologie gemaakt door de God Poseidon).

Het verhaal speelt zich rond 1240 voor Christus af. Belangrijke figuren uit het boek zijn onder andere Achilles, Ajax, Nestor, Odysseus en Priamus.

Paard van Troje

Paard van Troje

Paard van Troje

Belangrijk onderdeel in het boek is het verhaal over het paard van Troje. De koning Odysseus besluit na jaren oorlog bij de muren van Troje een list om de dikke muren van de stad te omzeilen. Hij bouwt een gigantisch houten paard waarin de soldaten zich verschansen. De Grieken laten het paard voor de poort van Troje achter en hopen dat de Trojanen het gevaarte uit nieuwsgierig de stadspoorten in zullen slepen. Dit gebeurt. ’s Nachts sluipen de Grieken uit het paard en openen de stadsmuren zodat ook de vele Griekse soldaten die zich buiten hebben verschuild, de stad kunnen binnengaan.

We gebruiken de term ‘Trojan Horse’ momenteel nog steeds. Het wordt in de computerwereld gebruikt om een programma mee aan te duiden dat ongewild de computer binnenkomt en vervolgens schade aanricht.

- advertentie -
Buste van Homerus in het British Museum (Romeinse voorstelling)
Homerus is de bekendste Griekse dichter en schrijver uit de oudheid. De…
Apollo en Thetis - Charles de La Fosse
De nimf (nerïde) Thetis is vooral bekend als de moeder van de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: