De Ilias – Het beroemde werk van Homerus

Bladzijde uit de Ilias, rond 500
Bladzijde uit de Ilias, rond 500
De Ilias, een epos dat wordt toegeschreven aan de Griekse dichter Homerus, beschrijft een korte periode uit de Trojaanse oorlog, de grootste oorlog uit de Griekse tijd. De Grieken probeerden de stad Troje te veroveren op de Trojanen. Een moeilijke opgave, vanwege de dikke muren om de stad (volgens de mythologie gemaakt door de God Poseidon).

Het verhaal speelt zich rond 1240 voor Christus af. Belangrijke figuren uit het boek zijn onder andere Achilles, Ajax, Nestor, Odysseus en Priamus.

Paard van Troje

Paard van Troje
Paard van Troje
Belangrijk onderdeel in het boek is het verhaal over het paard van Troje. De koning Odysseus besluit na jaren oorlog bij de muren van Troje een list om de dikke muren van de stad te omzeilen. Hij bouwt een gigantisch houten paard waarin de soldaten zich verschansen. De Grieken laten het paard voor de poort van Troje achter en hopen dat de Trojanen het gevaarte uit nieuwsgierig de stadspoorten in zullen slepen. Dit gebeurt. ’s Nachts sluipen de Grieken uit het paard en openen de stadsmuren zodat ook de vele Griekse soldaten die zich buiten hebben verschuild, de stad kunnen binnengaan.

We gebruiken de term ‘Trojan Horse’ momenteel nog steeds. Het wordt in de computerwereld gebruikt om een programma mee aan te duiden dat ongewild de computer binnenkomt en vervolgens schade aanricht.

- advertentie -
Buste van Homerus in het British Museum (Romeinse voorstelling)
Homerus is de bekendste Griekse dichter en schrijver uit de oudheid. De…
Apollo en Thetis - Charles de La Fosse
De nimf (nerïde) Thetis is vooral bekend als de moeder van de…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier