Jongleren op de Berlijnse Muur (omdat het kan)

Jongleren op de Berlijnse Muur (1989) - cc

Jongleren op de Berlijnse Muur (1989) – cc

Op 9 november 1989 valt de Berlijnse Muur, hét symbool van de Koude Oorlog en de Duitse tweedeling. Maar liefst achtentwintig jaar scheidde de Muur het kapitalistische westen van het communistische oosten.

Vooral de inwoners van Oost-Berlijn hebben vanwege de hevige repressie in hun deel van de stad, lang naar de val van de Muur uitgekeken. Vanaf 9 november 1989 zijn ze eindelijk vrij om naar het vrije westen af te reizen. Twee jaar later is de eenwording een feit.

De foto’s op deze pagina zijn op 16 november 1989 gemaakt, een week na de val van de Muur. Te zien is een jongleur die zijn kunsten bovenop de muur vertoont. Op het stuk muur onder hem is graffiti te zien die verwijst naar het album The Wall van Pink Floyd: twee hamers die een muur afbreken. Eronder staat in grijze letters:

“Der Kampf gegen die Mauer geht weiter.” (de strijd tegen de Muur gaat door)

Jongleren op de Berlijnse Muur (1989) - cc

Jongleren op de Berlijnse Muur (1989) – cc
Howard Carter bij de tombe van Toetanchamon
De Britse egyptoloog en archeoloog Howard Carter (1873-1939) doet in november 1922…
Een amateurfotograaf, ca. 1907
Tegenwoordig maken we massaal foto's met de telefoon. Begin vorige eeuw was…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: