Kernramp Tsjernobyl wereldwijd herdacht

Reactor van Tsjernobyl – Foto: CC/Carl Montgomery

Het is vandaag precies vijfentwintig jaar geleden dat er een ongeluk gebeurde in de kernreactor in het stadje Tsjernobyl in het huidige Oekraïne. Wereldwijd wordt vandaag stilgestaan bij de grootste kernramp uit de geschiedenis.

De herdenking begon vannacht met een dienst in de Russisch-Orthodoxe Kerk in Kiev. Patriarch Kyrill liet daar de klokken vijfentwintig keer luiden op het moment dat precies vijfentwintig jaar geleden een explosie het begin van de ramp inluidde. De Oekraïense premier, Viktor Yanukovych, woonde de dienst bij.- advertentie -

Yanukovych bezoekt vandaag samen met de Russische president Dimitry Medvedev het rampgebied. Nog steeds is een gebied van dertig kilometer rond de reactor alleen onder zeer strenge restrictie toegankelijk.

Slachtofferaantal

Hoeveel mensen er door de kernramp bij Tsjernobyl precies om het leven zijn gekomen is nog altijd niet duidelijk. De schattingen lopen enorm uiteen. Terwijl natuurorganisatie Greenpeace uitgaat van ongeveer 100.000 doden beweert UNSCEAR, het wetenschappelijk agentschap van de Verenigde Naties dat er slechts 31 overlijdens rechtstreeks aan de ramp te wijden zijn. Dezelfde organisatie maakt echter ook melding van zesduizend gevallen van schildklierkanker. Vijftien mensen die deze ziekte waarschijnlijk als gevolg van de kernramp kregen, zijn inmiddels overleden.

Discussie kernenergie

De herdenking van de grootste kernramp in de geschiedenis komt net op het moment dat wereldwijd veel discussie is losgebarsten over kernenergie. Dit naar aanleiding van problemen in de kerncentrale van Fukushima, Japan. Die problemen ontstonden nog geen twee maanden geleden nadat het eiland werd getroffen door een tsunami en aardbeving. In Duitsland en Frankrijk gingen daarom maandag al honderden mensen de straat op om te protesteren tegen kernenergie.

De kernreactor in Tsjernobyl werd na de ramp afgesloten met een betonnen sarcofaag die nodig aan vervanging toe is. Vorige week werd daarom in Kiev een donorconferentie gehouden om geld in te zamelen voor een nieuwe kap om het complex, waarbij het kernafval geleidelijk kan worden opgeruimd. Tijdens die conferentie is 550 miljoen euro opgehaald. In totaal is 740 miljoen euro nodig voor de nieuwe sarcofaag.

Max van der Stoel in 1974 - Foto: CC…
Adler Typemachine
De laatste fabriek die nog typemachines maakte is gesloten. De fabriek in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: