Kleinste sauriër van Nederland gevonden

Afb: Museum Twentsewelle

Een amateurpaleontoloog heeft in Winterswijk enige tijd geleden een schedel gevonden die van een zeer kleine en bijzondere sauriër blijkt te zijn.

De vondst werd al in de zomer van 2010 gedaan door Remco Bleeker. Hij trof het schedeltje aan in de Winterswijkse steengroeve. Aanvankelijk dacht hij dat het om een prehistorisch visje ging, maar toen hij het object na enkele maanden nader ging onderzoeken, ontdekte hij allerlei tandjes. Het bleek te gaan om de schedel van een zogenaamde zeesauriër.


De schedel is inmiddels onderzocht door medewerkers van de universiteiten van Bonn en Zürich. Binnenkort wordt hij tentoongesteld in museum Twentsewelle in Enschede. Het museum:

- advertentie -

Het zeesauriertje, want dat is het, een zeer klein diertje van ongeveer 15-20 centimeter, is geplaatst in een nieuw taxon met voornamelijk grotere zeesauriërs die voornamelijk schelpen en zee-egels aten, namelijk de Placodontiformes. Het bijzondere is dat dit dier naast de spatelachtige voortanden die de grotere soorten ook hebben, geen kauwplaten heeft maar gewone puntige tandjes.

Het diertje leefde nog voor de dinosauriërs de aarde gingen bevolken, namelijk zo’n 245 miljoen jaar geleden. De soort is Palatodonta bleekeri gedoopt en daarmee vernoemd naar de ontdekker.

De kleine sauriër, de kleinste ooit in Nederland gevonden, jaagde waarschijnlijk op kleine ongewervelden in de zeebodem zoals garnalen, wormen en andere organismen. Volgens Twentsewelle is het erg bijzonder dat er in Nederland een nieuwe sauriër is gevonden. De enige plekken waar in Nederland nieuwe sauriërs gevonden worden zijn de Winterswijkse steengroeve en de ENCI groeve in Maastricht.

Remco Bleeker over de bijzondere vondst bij Pauw & Witteman:

proef-noord-holland-cover-560
Detail van de boekcover - Foto: Remko Kraaijeveld Woensdag…
Peter de Grote - Foto: A. Cassidy PRIKBORD -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: