Kleinzoon Truman ontmoet overlevenden atoombom

Een kleinzoon van de Amerikaanse president Harry Truman heeft in Japan vrijdag overlevenden van Hiroshima en Nagasaki ontmoet. Zijn grootvader gaf aan het eind van de Tweede Wereldoorlog toestemming om atoombommen op deze Japanse steden te gooien.

President Harry Truman stond aan het eind van de oorlog voor een belangrijke vraag. Moest hij toestemming geven voor het gebruik van atoombommen om het einde van de TweedeWereldoorlog te bespoedigen. De president gaf uiteindelijk zijn toestemming.

- advertentie -

Op 6 augustus 1945 werd er een atoombom op de Japanse stad Hiroshima gegooid. Drie dagen later werd er nog een bom gegooid op de stad Nagasaki. Door de ontploffing van de bommen kwamen naar schatting 200.000 mensen om het leven.

Clifton Truman Daniel, de kleinzoon van de Amerikaanse president, is momenteel in Japan voor de herdenking van de aanvallen op de twee Japanse steden. In Tokio sprak hij twee uur met enkele overlevenden. Hij was uitgenodigd door een Japanse groepering die zich verzet tegen kernenergie.

Hiroshima, enkele dagen na de bom


Volgens Truman was zijn grootvader in 1945 zelf verrast door de vernietigingskracht van de bommen. Hij wees er op dat de president zich gedurende het restant van zijn ambtstermijn inzette om het gebruik van kernwapens te voorkomen.

Lees ook: De wereld maakt kennis met de atoombom & Harry Truman (1884-1972)

Fris Jan Willem den Ouden - Foto: DefensieIn zijn…
Foto: hetbombardement.nlDe opnames van de speelfilm rond het bombardement…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: